Farklı dikim zamanlarının değişik brokoli (Brassica Oleracea L. Var. İtalica) çeşitlerinde bitki gelişmesi ve verime etkisi
The effects of different sowing times on plant growth and yield in broccoli (Brassica Oleracea L. Var. İtalica) cultivars
- Tez No: 171175
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Brokkoli, farklı dikim zamanlan, bitki gelişmesi, verim, Broccoli, different sowing times, plant growth, yield it
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi FARKLI DİKİM ZAMANLARININ DEĞİŞİK BROKKOLİ {Brassica oleracea L. varJtalica ) ÇEŞİTLERİNDE BİTKİ GELİŞMESİ VE VERİME ETKİSİ. Faika YARALI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İsmail GÜVENÇ Bu araştırma, farklı dikim zamanlarının değişik brokkoli çeşitlerinde bitki gelişmesi ve verime etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 2003 ve 2004 yıllarında Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğü'ne ait 6 nolu deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmada üç farklı brokkoli çeşidi (Jade Fi, Monopoly Fi ve Monaco Fi) ve dört ayrı dikim zamanı denenmiştir. Araştırma sonunda en yüksek toplam verimin Jade Fi (II. Dikim zamanı) çeşidinden elde edildiği belirlenmiştir. Ayrıca ana baş verimi bakımından çeşitler arasında önemli bir fark tespit edilmemiştir. Erken ve geç dönem dikimlerinde verimin daha az olduğu da belirlenmiştir. 2005, 70 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT SOWING TIMES ON PLANT GROWTH AND YIELD IN BROCCOLI (Brassica oleracea L. var. italica ) CULTIVARS Faika YARALI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. îsmail GÜVENÇ The objective of this study was to determine the effects of different sowing time on plant growth and yield in different broccoli varieties. This study was carried out at Agricultural Research and Extension Center of Atatürk University between 2003 and 2004 in Erzurum. Three different broccoli varieties (Jade Fi, Monopoly Fi and Monaco Fi) and four diffrent sowing times were used in Ibis study. In conclusion, the highest total yield was obtained from Jade Fi (II. Sowing time). In addition, there was no significant differences among varieties in terms of main head yield. Lower yield was also observed at the early and late sowing time. 2005, 70 pages