Su temini projelerinde kullanılan malzemeler için TSE'de öngörülen deney metodları
Experimental methods stipulated by TSE for materials used in the projects for obtaining water
- Tez No: 171173
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VAHDETTİN TOSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: su temini, TSE standartları, su tasfiyesi, tasfiye sistemi boruları ve bağlantı parçalan, water supply, TSE standards, water treatment, treatment system pipes and connecting pieces 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET. Y. Lisans Tezi SU TEMİNİ PROJELERİNDE KULLANILAN MALZEMELER İÇİN TSE'DE ÖNGÖRÜLEN DENEY METODLARI Serdar DURMAZPINAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Vahdettin TOSUNOĞLU Çağımızda, suyun tabiattaki dolaşımı, başka bir ifade ile hidrolojik devir, açık bir biçimde biliniyor. İnsanların, su ve atık suları bir boru ile iletmesi binlerce yıldır kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde su temini ve tasfiyesine ihtiyacın artmış olması, eskisine nazaran, çevre mühendisliği konusunda, daha etraflı fikirlerin geliştirilip tatbik edilmesini gerektirmiştir. Su kalite standartları yükselmekte, buna karşılık ham su kalitesi gittikçe bozulmaktadır. Günün birinde acı ve tuzlu su kullanmak mecburiyetinde kalınacağı düşünülerek bu suların tasfiyesi için araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada su temininde kullanılan malzemelerin sızdırmazlık deneyi, çekme deneyi, iç basınç deneyi ve diğer fiziksel özellikleri için Türk Standartları Enstitüsü tarafından öngörülen deney metodları incelendi. 2005, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACK MASTER'S THESIS EXPERIMENTAL METHODS STIPULATED BY TSE FOR MATERIALS USED IN THE PROJECTS FOR OBTAINING WATER Serdar DURMAZPINAR Atatürk University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Branch Adviser: Ass.Prof. Vahdettin TOSUNO?LU In our time, the circulation of water in nature, in other words, hydrological circulation is known clearly. The transfer of water and sewage through pipes is a method used for thousands of years. Because the need for water supply and treatment has increased today, it has become necessary to develop and apply more detailed ideas on Environmental Engineering. While the standards for water quality have been going up, the raw water quality has been worsening. Thinking that people will have to use bitter and salty water one day in the future, some experiments to purify these kinds of water have been carried on. In this study, we examined the methods stipulated by TSE for impermeability, shrinkage, internal pressure and other physical features of the materials used in water provision. 2005, 97 pages