Yazlık buğdayda sorun oluşturan tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.) ve çoban değneği (Polygonum aviculare L.)'nin ekonomik zarar eşiklerinin belirlenmesi
Determination of economic threshold of field bindweed (Convolvulus arvensis L.) and prostrate knotweed (Polygonum aviculare L.) which formulate problems in summer wheat fields
- Tez No: 171186
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ZENGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Polygonum aviculare, Convolvulus arvensis, Ekonomik Zarar Eşiği, Bindane Ağırlığı, Hektolitre Ağırlığı, Polygonum aviculare, Convolvulus arvensis, Economic Threshold, 1000 Grain Weight, Hectolitre Weight
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, buğday ekim alanlarında önemli yabancı otlardan olan Convolvulus arvensis L. ve Polygonum aviculare L.'nin ekonomik zarar eşikleri, buğdayın bindane ve hektolitre ağırlıklarına etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, 2003 yılı fiyatlarına ve 2,4-D terkipli herbisitin kullanımına bağlı olarak C. arvensis ve P. aviculare' nin ekonomik zarar eşiklerinin en düşük yoğunluklar da bile aşıldığı belirlenmiştir. Buğday bindane ve hektolitre ağırlığı ile ilgili çalışmada, iki yılın ortalaması alındığında C. arvensis ile ilgili denemede buğday bindane ağırlığı en yüksek kontrolde (38.57 g), en düşük 32 adet/m2 (31.46 g)'de, hektolitre ağırlığı en fazla kontrolde (74320.0 g/100 L), en az 32 adet/m2 (65758.8 g/100 L)'de, P. aviculare ile ilgili denemede ise buğday bindane ağırlığı en yüksek kontrolde (37.73 g), en düşük 32 adet/m2 (31.69 g)'de; hektolitre ağırlığı en fazla kontrolde (73278.8 g/100 L), en az ise 32 adet/m2 (65925.0 g/100 L)'de saptanmıştır. 2005, 84 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the economic threshold, 1000 grain weight and hectolitre weight of Convolvulus arvensis L. and Polygonum aviculare L. which known as important weeds for wheat growing area were investigated. As a conclusion, according to 2003 year prices and depending on the use of herbicide 2,4-D active ingredient, economic threshold of C. arvensis and P. aviculare were increased even their lowest densities. According to the results of average of two years data, related to 1000 grain weight and hectolitre weight of wheat, wheat 1000 grain weight for C. arvensis was found the highest in control (38.57 g) and the lowest in 32 plant/m2 (31.46 g), wheat hectolitre weight for C. arvensis was found the most in control (74320.0 g/100 L) and the least in 32 plant/m2 (65758.8 g/100 L); wheat 1000 grain weight for P. aviculare the highest in control (37.73 g) and the lowest in 32 plant/m2 (31.69 g), wheat hectolitre weight for P. aviculare the most in control (73278.8 g/100 L) and the least in 32 plant/m2 (65925.0 g/100 L). 2005, 84 pages