Amonyum ve fosfatın sulu ortamdan mağnezyum amonyum fosfat (MAP) şeklinde mikrofiltrasyonla uzaklaştırılması
Removal of ammonium and phosphate from aqueous solution by microfiltration as magnesium ammonium phosphate (MAP)
  1. Tez No: 171185
  2. Yazar: ABDULLAH DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGÜN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyum, fosfat, struvite, mikrofıltrasyon, membran fıltrasyonu, Ammonium, phosphate, struvite, microfiltration, membrane filtration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AMONYUM VE FOSFATIN SULU ORTAMDAN MAGNEZYUM AMONYUM FOSFAT (MAP) ŞEKLİNDE MİKROFİLTRASYONLA UZAKLAŞTIRILMASI Abdullah DUMAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim dalı Danışman: Doç. Dr. Ergün YILDIZ Amonyum ve fosfatın birlikte giderildiği birçok proses bulunmaktadır. Amonyum ve fosfat içeren atıksuya magnezyum ilave edildiğinde magnezyum amonyum fosfat (MAP-Struvite) denilen bir çökelek oluşur ve böylece atıksudaki amonyum ve fosfat birlikte çöktürülerek giderilir. Yapılan çalışma kesikli ve mikrofıltrasyon olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kesikli bölümde MAP oluşumu üzerine, pH ve Mg2+/NFL;+/P043“ oranı ile başlangıç NFL;+ konsantrasyonunun etkisi incelenmiştir. Membran fıltrasyonu aşamasında ise sabit Mg2+/NH4+/P043”oranında pH, NH/ konsantrasyonu, transmembran basıncı ve çapraz akış hızının, membran akıları ile NH/ve PO43“ rejeksiyonu üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Kesikli denemelerde optimum pH'nın 9,5 olduğu belirlenmiştir. Kullanılan Mg2+ miktarının artırılması giderim verimleri yükseltmemektedir. Başlangıç NH4+ konsantrasyonu artıkça NH4+ ve PO43”giderim oranları artmaktadır. Membran filtasyonunda ise pH artışıyla NH4+ ve PO43“ rejeksiyonlarının başlangıç NH4+ konsantrasyonundan bağımsız olarak yükseldiği görülmüştür. pH 9 ve üzerinde ortalama olarak %85 NIL;+ ve %99 oranında PO43”rejeksiyonu elde edilmiştir. Filtrasyon zamanı ile rejeksiyonları değişmediği, ancak membran akılarının yaklaşık 1 saat sonra yavaş akı azalma peryoduna ulaştığı görülmüştür. pH ile membran akılarının çok fazla değişmediği, ancak 1 500 mg/L NFL»4 konsantrasyonuna kadar akıların azaldığı, daha sonra da yükseldiği belirlenmiştir. Benzer şekilde uygulanan transmembran basıncı (AP) ile akıların 1 50 kPa'ya kadar yükseldiği, daha ileri artışlarda ise kek dirençlerinden dolayı azaldığı tespit edilmiştir. AP artışıyla NFL»+ rejeksiyonları hafif artarken, PO43" rejeksiyonlarında değişme elde edilememiştir. Çapraz akış hızının rejeksiyonlar üzerine etkisinin olmadığı anlaşılmış olup, akıların yükselmesine neden olduğu görülmüştür. 2005, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis REMOVAL OF AMMONIUM AND PHOSPHATE FROM AQUEOUS SOLUTION BY MICROFILTRATION AS MAGNESIUM AMMONIUM PHOSPHATE (MAP) Abdullah DUMAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ergün YILDIZ Ammonium and phosphate can be removed from wastewater by various processes. When magnesium ions are added a wastewater containing ammonium and phosphate, a compound called as magnesium ammonium phosphate (MAP-Struvite) occurs and thus ammonium and phosphate in the wastewater are removed by sedimentation. This study consists of two sections as batch and microfiltration. In batch section, effects of the solution pH, Mg2+/NH4+/P043“ ratio and initial NH/ concentration on MAP formation were investigated. In membrane filtration section, effects of pH, NRt+ concentration, transmembrane pressure and crossflow velocity on NH4+ and PO43”rejections with membrane fluxes under the constant Mg27NH47P043“ ratio were studied. Optimum pH was determined as 9,5 in result of batch experiments. The increasing of amount of Mg2+ ions used has no effect on the removal efficiency. As initial NFLj+ concentration is increased, NHt+ and PO43”removal ratio also raised. It was shown that NH4+ and PO43“ rejections increases with increasing pH and these rejections are independent from initial NHt+ ion concentrations. At pH=9 and its over, rejections of average %85 NlV and %99 PO43”was obtained. It was seen that rejections didn't change with filtration time, but membrane fluxes reached slow flux decline period after about 1 hour from beginning of filtration. It was determined that pH has no effect on the membrane fluxes, but fluxes reduced with increasing NFL^ concentration up to 1500 mg/L and then it raised for further increments. Furthermore membrane fluxes increased with transmembrane pressure applied up to 150 kPa and then reduced due to cake resistances. While NHt+ rejections increasing with AP, PO43" rejections remain without change. It was shown that crossflow velocity has no effect on the rejection for both ions, but membrane fluxes increased by increasing of velocity. 2005,58 pages