Avrupa Birliği ve Türkiye'de su kaynaklarının korunması politikalarının karşılaştırılması
Comparing the water sources politics in European Union and Turkey
- Tez No: 171187
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YALÇIN KEMAL BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: çevre, mevzuat, çevre politikası, su çerçeve direktifi, environment, legislation, environment policy, water frame directive
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE'DE SU KAYNAKLARININ KORUNMASI POLİTİKALARININ KARŞILAŞTIRILMASI Tuba TURAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Y. Kemal BAYHAN Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre politikasının gelişimi, kapsamı, hedef ve ilkeleri, AT çevre mevzuatı ile Türkiye'nin Birlik çevre mevzuatına uyum durumu, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin su koruma politikası ile gelişmiş su yönetimi konularına yer verilmiştir. AB çevre mevzuatının Türk çevre mevzuatına uyumu konusunda birçok çalışma yapılmaktadır. Bununla birlikte yapılan bu çalışmada, AB ve Türk çevre mevzuatının aynı amaçlan hedeflemelerine karşın aralarında hala farklılıklar olduğuna işaret edilmiştir. Genel olarak, Türk su yönetimi mevzuatı, özellikle standartlar, izleme gereklilikleri ve ölçme yöntemleri bakımından AB çevre mevzuatından çok farklı durumdadır. Türkiye'de su kalitesi gerektiği biçimde izlenememekte ve gereksinimi duyulan veri bankası oluşturulamamaktadır. Türkiye'de AB Su Çerçeve Direktifi'nin uygulanması konusunda en öncelikli konular, kurumsal yapılanmada su ile ilgili görevlerin birçok kuruluşa dağılmış olması ve bundan doğan koordinasyon eksikliği ile havzaların sınırlarının idari-siyasi sınırlarla örtüşmemesi hususlarına çözüm getirilmesidir. Bu çalışma sonucunda, Türkiye'de su yönetimi konusunda birçok yasa ile kurumsal gelişme sağlanabileceği, bu düzenlemelerin ve kurumsal çerçevelerin şu anda AB gerekliliklerini tam olarak karşılamasa da var olan sistemi geliştirip güçlendireceği ortaya çıkmıştır. 2005, 44 sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis COMPARING THE WATER SOURCES POLITICS IN EUROPEAN UNION AND TURKEY Tuba TURAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Y. Kemal BAYHAN The topics that are discussed in this study are the development, content, targets and principles of European Union (EU) Environmental Policy, EU Environmental Legislation and the situation of Turkey's congruity with the Community Environmental Legislation, the Water Protection Policy of European Union and Turkey and the improved water management. Several studies have been carried out about the congruity of Turkish Environmental Legislation with the EU Environmental Legislation. On the other hand, this study underlines that there are still differences between EU and Turkish Environmental Legislation, in spite of targeting the same purposes. Generally, Turkish Water management Legislation is very different from EU Environmental Legislation, especially with regard to standards, monitoring requirements and measurement methods. In Turkey, water quality can not be monitored as required and the data bank that is needed can not be established. Prior topics about the implementation of EU Water Frame Directive are that due to corporate structuring, the duties related to water are distributed to various institutions, and - because of the lack of coordination stemming from this problem - finding solutions to the matter that boundaries of the regions do not overlap with administrative-political boundaries. The study concludes that in Turkey the institutional development about water management can be reached by several laws and that these regulations and institutional frames would develop and strengthen the current system, even if it can not meet the EU requirements at the moment. 2005,44 sayfa