Yıldız ırmağı çökellerinin beton agregası olarak kullanılabilirliklerinin incelenmesi
- Tez No: 171221
- Danışmanlar: DOÇ.DR. IŞIK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yıldız Irmağı, Agrega, Granülometri, Los Angeles Aşınma kaybı, Dona karşı dayanım, XRD
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi Yıldız Irmağı Çökellerinin Beton Agregası Olarak Kullanılabilirliklerinin İncelenmesi Mustafa YILDIRIM Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Işık YILMAZ Bu çalışma Sivas ili Yıldızeli ilçesinin doğusunda yer alan Yıldız Irmağı çökellerinin beton agregası olarak kullanılabilirliliklerinin ortaya çıkartılması için yapılmıştır. Yıldız Irmağı, Sivas ilinin yaklaşık 27 km batısında yer almakta olup ve kuzey-güney yönünde uzanmaktadır. Yıldız Irmağı üzerinde iki ayrı agrega ocağı bulunmaktadır. Bu iki ayrı ocağın işletme yapılan noktalarından alınan numuneler üzerinde tane boyu dağılımı (granülometri), birim ağırlık, özgül ağırlık, Los Angeles aşınma kaybı, su emme, dona karşı dayanıklılık (Na2SÛ4), kil topakları miktarı, ince madde oram ve hafif madde oram deneyleri yapılarak değerleri bulunmuş, tane şekli ve mineralojik bileşimleri (XRD ile) belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, Yıldız Irmağı çökellerinin dona karşı dayanım değerlerinin TS 707 de verilen sınır değerlerinin dışına çıktığı ve diğer agrega özelliklerini sağlayabildiği belirlenmiştir. Söz konusu malzemelerin Sivas ve civarında kullanılacağı, bu bölgenin iklimi dikkate alındığında dona karşı dayanım değerlerinin düşük olmasının sorun yaratacağı ve bu sorunun çözümüne yönelik bazı önlemlerin alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY MSc Thesis Mustafa YILDIRIM Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Işık YDLMAZ This study aims to determine the suitability of the aggregates from the sediments of Yıldız River in the east of Yıldızeli County of Sivas. Yıldız River lies in a direction of North-South, in the 27 km west of Sivas. There are two aggregate quarries in Yıldız River valley. Laboratory experiments including grain size distribution, unit weight, specific gravity, Los Angeles abrasion test, water suction, strength loss after frost (Na2SC*4), quantity of clay balls, fine and light material quantity, grain shape and mineralogical content by XRD were carried out on the samples taken from the locations in the two active quarries. As a result of this study it was concluded that all the aggregate properties are close to the desirable ranges except strength loss after frost. Strength loss after frost was determined as lower than the proposed range. So, due to the cold climate conditions of the Sivas city and its environs, this lower value of strength loss after frost would be a problem when they were used as an aggregate. That's why it would be needed some remediation techniques such as; chemical mixtures, resin etc. Key word: Yıldız River, aggregate, grain size, Los Angeles abrasion test, strength loss after frost, XRD