Sivas çimento fabrikası çevresi ve üniversite kampüs alanında yetişen bazı bitkilerde karbonhidrat ve pigment içeriklerinin incelenmesi
An investigation on the carbohydrate and the pigment content of certain plants growing around Sivas cement factory and in the field of university campüs
- Tez No: 171231
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bitki, hava kirleticileri, baca gazları, pigmentasyon, karbonhidrat içeriği, fotosentez, büyüme ve gelişme, Plant, air pollutants, chimney gases, pigmentation, content of carbonhydrate, photosynthesis, growht and development
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SİVAS ÇİMENTO FABRİKASI ÇEVRESİ VE ÜNİVERSİTE KAMPUS ALANINDA YETİŞEN BAZI BİTKİLERDE KARBONHİDRAT VE PİGMENTİÇERİKLERİNİN İNCELENMESİ TUĞBA USTAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman Prof. Dr. İbrahim YALÇIN Bu çalışmada, Sivas Çimento Fabrikasının yaydığı hava kMeticilerinin Acer negundo L.(Akça ağaç), Aesculus hippocastanum L.(At kestanesi), Eleagnus angustifolia L.(îğde), Pinus nigra subsp. pallasiana L.(Kara çam), Populus nigra L.(Kara kavak), Pyrus elaeagnifolia subsp. elaeagnifolia L.(Ahlat), Robinia pseudoacasia L.(Akasya), Rosa canina L.(Kuşbumu) ve Salix alba L.(Söğüt), bitkilerinde karbonhidrat (nişasta, şeker) ve pigment (Kl- a, Kl-b ve karotenoid) içerikleri üzerine olan etkileri araştırıldı. Buradan elde edilen analiz sonuçlan kampus alanında yetişen aynı tür (kontrol grubu) bitkilerden elde edilen bulgulara göre değerlendirildi. Buna göre; 1- Kirliliğe bağlı olarak Kl-a, Kl-b ve toplam pigment (Kl-a, Kl-b ve karotenoid) içeriği genel olarak kontrollere göre daha düşük, 2- Kl-a/Kl-b oram kontrol gruplarına göre daha yüksek, 3- Dolayısıyla Kl-b içeriği oransal olarak oldukça az, 4- Karotenoid içeriğinde ise önemli bir farklılık bulunmamakta, 5- Nişasta ve şeker içeriğindeki değişimler her iki yönde de değişiklik göstermekte, 6- Ancak toplam karbonhidrat içeriğinde genelde bir azalma ve 7- Kuru ağırlık içeriğinde kontrol grubu ile benzerlik olduğu araştırma sonuçlarından anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY MASTER THESIS AN INVESTIGATION ON THE CARBOHYDRATE AND THE PIGMENT CONTENT OF CERTAIN PLANTS GROWING AROUND SIVAS CEMENT FACTORY AND IN THE FIELD OF UNIVERSITY CAMPUS TU?BA USTAN Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Prof. Dr. İbrahim YALÇIN In this study, effects of air pollutants of Sivas Cement Factory were investigated on contents of carbohydrate (starch, sugar) and pigment (chl-a, chl-b and carotenoid) of Acer negundo L., Aesculus hippocastanum L., Eleagnus angustifolia L., Pimts nigra subsp. pallasiana L., Populus nigra L., Pyrus elaeagnifolia subsp. elaeagnifolia L., Robinia pseudoacasia L., Rosa canina L., Salix alba L., plants have been researched. The result which were obtained from this study evaluated with some species of campus grown plants (control group). According to this avaluation; 1- generally, content of chl-a, chl-b and total pigment (chl-a, chl-b and carotenoid) are lower than control groups, due to pollution, 2- the ratio of chl-a/chl-b is lower than control groups's, 3- Therefore, content of chl-b is rationally less, 4- There is no significant differences in regard of carotenoid content, 5- there is a difference in content of starch and sugar both in higger and lower content, 6- But, generally there was a decrease in total content of carbohdrate and 7- There is similarity with control group in regard of dry mass content