Dünyada ve Türkiye'de isteyerek düşüğün yasal boyutunun etik açıdan değerlendirilmesi
Ethical aspects of abortion law in the world and in Turkey
  1. Tez No: 171505
  2. Yazar: MUHTAR ÇOKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEFİK GÖRKEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük, Kontrasepsiyon, Nüfus, Düşük yasaları, Abortion, Contraception, Population, Abortion law
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
1. ÖZET Dünyada her yıl yaklaşık 46 milyon kadın isteyerek düşük yapmakta ve bu kadınların % 25 'i yasaların isteyerek düşüğü yasakladığı veya kadının yaşamının tehlikede olduğu durumlarda izin verdiği ülkelerde yaşamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından“istenmeyen bir gebeliğin yeterli becerisi olmayan bir kimse tarafından veya sağlıksız koşullarda sonlandırılması”olarak tanımlanan güvenli olmayan düşük sayısı her yıl 20 milyon kadardır ve yaklaşık 80.000 kadın güvenli olmayan düşük nedeniyle yaşamım yitirmektedir. Eski zamanlardan beri yaygın olarak uygulanmakta olan isteyerek düşük için kesin yasal engellemeler sanayileşme ve ulus devletlerin gündeme gelmesiyle başlamıştır. Daha önceki dönemlerde düşüğe başvuruyu ahlaki açıdan kısıtlayan önemli unsurlardan bir tanesi din olmuş, ancak bu konuda toplumsal denetimin sağlanması, hekimlerin de katkısıyla sektiler ulus devlet tarafından yasalarla sağlanmıştır. İsteyerek düşüğün doğru olmadığı yönündeki ahlaki yargıların gerekçelerinden bir tanesi, anne karnındaki fetusun yaşamının sonlandırılmasının, bir insanın yaşamının sonlandırılmasıyla eşdeğer olduğu görüşüdür ve bu görüş, 1960'lara gelinceye kadar isteyerek düşük ile ilgili kısıtlayıcı yasal düzenlemelerin gerekçesini oluşturmuştur. Yirminci yüzyılın başında önce Batıda başlayan kadınların kendi bedenleri üzerinde denetim sağlama girişimleri, ilk adım olarak gebelikten korunma yöntemlerinin ulaşılabilirliğini ve yaygınlığını sağlamış, daha sonra bu hareket isteyerek düşüğün yasallaşması savunuculuğunu üstlenmiştir. Anne ölümlerinin güvenli ortamda sunulan isteyerek düşük hizmetlerinin sunumu ile ve yasal koşullarda önlenmesinin doğru bir halk sağlığı politikası olacağı kabul edilerek, önce Batı toplumlarında ve daha sonra gelişmekte olan ülkelerde düşük konusundaki kısıtlayıcı yasalar değiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de 1983 yılında benzer gerekçelerle isteyerek düşük konusundaki yasalar değiştirilmiş ve 10 haftaya kadar olan gebeliklerin istek üzerine sonlandırılması üreme sağlığı hizmetleri kapsamında sunulmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY ETHICAL ASPECTS OF ABORTION LAW IN THE WORLD AND IN TURKEY Each year 46 million women around the world have abortions and 25% of the women live in parts of the world where abortion is restricted by law. The World Health Organization defines“unsafe abortion”as a“procedure for terminating an unwanted pregnancy carried out either by a person lacking the necessary skills or in an environment lacking minimal medical standarts, or both”. It is estimated that almost 20 million unsafe abortions occur each year resulting with 80,000 deaths related to complications of unsafe abortion. Abortion is widely practiced by women since ancient times and legal restriction of abortion took place after the industrial revolution and the emergence of the national state. Religion was one of the moral determinant that limits abortion practices before this period and the social control on abortion was secured widely by the seculer state authorities with the help of medical profession. Considering abortion smilar to infanticide has provided justification for restrictive abortion laws until 1960's. With the beginning of the 20th century the women's movement towards controling their own bodies resulted in an increase for availability and accessibility of contraceptives, which was followed by advocacy efforts towards legalization of abortion. Starting with the Western societies, the restrictive laws on abortion liberalized as a public health measure to prevent deaths due to unsafe abortion. Laws on abortion have also been liberalized in Turkey following a similar process and abortion on demand has been a part of reproductive health services with a 10 weeks time limit since 1983.