Preterm, term ve term düşük doğum ağırlıklı yenidoğanların kord kanında oksidatif stres belirteçleri
Oxidative stress markers in the cord blood of term, preterm and term small for gestational age infants
- Tez No: 171527
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL DEVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serbest radikaller, oksidatif stres, prematürite, antioksidanlar intrauterin gelişme geriliği, free radicals, oxidative stres, prematurity, antioxidants, intrauterine growth failure III
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET TERM, PRETERM, TERM DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIKLI YENİDOĞANLARIN KORD KANINDA OKSİDATİF STRES BELİRTEÇLERİ Dr.Orhan Koksal Prematürite ve intrauterin gelişine geriliği yenidoğan morbidite ve mortalitesinin iki ana nedenidir. Başta prematürelerde olmak üzere bir çok yenidoğan hastalığının patogenezinde serbest radikal hasarı ileri sürülmüştür. Çalışmanın amacı term, preterm ve term düşük doğum ağırlıklı bebeklerin kord kanında oksidatif stres durumunu belirlemek ve bulunan sonuçları gruplar arasında karşılaştırmaktır. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniği'nde doğan 48 term (grup 1), 34 preterm (grup 2) ve 27 term düşük doğum ağırlıklı (grup 3) olmak üzere toplam 109 hasta çalışmaya dahil edildi. Serum total peroksit konsantrasyonu (TPK), total antioksidan kapasite (TAK), malondialdehit (MDA), katalaz, paraoksanaz, total thiol grubu (TTG), serüloplazmin ve myeloperoksidaz (MPx) ölçümü için kan örneği doğumdan hemen sonra umblikal venden alındı. Serum total peroksit konsantrasyonu ve total antioksidan kapasiteden oksidatif stres indeksi (OSI) saptandı. Grup 1 ile grup 2'nin sonuçları karşılaştırıldığında grup 2'de düşük katalaz, paraoksanaz, TTG, serüloplazmin, ve yüksek MDA, TPK değeri saptandı. OSI değeri grup l'de daha yüksek saptandı. Grup 1 ile karşılaştırıldığında grup 3'te düşük katalaz, paraoksanaz ve yüksek MDA, TPK, OSI değeri saptandı. Serüloplazmin dışında grup 2 ile grup 3 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Serüloplazmin grup 3'te yüksek saptandı. Sonuç olarak preterm ve term düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlar daha fazla serbest radikal hasarı ile karşılaşmaktadır ve bu iki grupta görülen hastalıkların patogenezinde serbest radikal hasarının rolü olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY OXIDATIVE STRESS MARKERS IN THE CORD BLOOD OF TERM, PRETERM, AND TERM SMALL FOR GESTATIONAL AGE INFANTS. Orhan Koksal MD. Prematurity and intrauterine growth failure are two main cause of neonatal morbidity and mortality. Free radical damage or oxidative stress has been postulated in the pathogenesis of many neonatal conditions, especially in preterm delivery. The aim of this study is to determine oxidative stress marker in the cord blood of three main groups; preterm, full term and full term small for gestationel age (FT-SGA) and compare these marker between groups. The study include 48 full term (group 1), 34 preterm (group 2), and 27 FT-SGA (group 3) infant delivered in the Obstetric & Gynecology Clinic of Dicle University, tertiarry hospital, between March 2006 and Jully 2006. The serum total peroxide concentration (TPC), total antioxidant capacity (TAC), total thiol group, malondialdehyde (MDA), catalaz, paraoxanase, myeloperoxidase, and ceruloplasmin were assesed in the cord umblical vein blood of infants. Total peroxide concentration/ total antioxidant capacity ratio was admitted as oxidative stres index (OSI). When results of group 1 and group 2 compared, there were low catalase, paraoxanase, ceruloplasmin, total thiol group and high malondialdehyde, total peroxide levels in the group 2. Oxidative stres index was determined high in the preterm group. Low catalaz, paraoxanase and high MDA, TPC, OSI values were found in the group 3 when compared to those of group 1. There were not any statically significant differences between group 2 and group 3 except ceruloplasmin. Ceruloplasmin was measured high in group 3. Our result suggested high oxidative stress exposure in preterm and term SGA group when compared with term infant. This condition may be related to neonatal disease in the premature and infant with intrauterine growth failure.