Gonadotropinalerle indüklenen PCOS olgularında antagonistlerin rolü
- Tez No: 171526
- Danışmanlar: DR. ALİ İSMET TEKİRDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, Klomifen Sitrat yanıtsızlığı, Ovulasyon İndüksiyonu, IUI, GnRH antagonisti vıı, PCOS, Clomiphene Citrate Resistance, Ovulation Induction, IUI, GnRH antagonist
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: SSK İst. Bakırköy Doğ. Kadın ve Çoc. Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Amaç: Klomifen sitrata yanıtsız ve/veya başarısız Polikistik Over Sendromu tanısı almış hastalar arasında, ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon planlananlarda GnRH antagonistlerinin etkisini araştırmak. Çalışma: Prospektif klinik gözlemsel çalışma. Sağlık Bakanlığı Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Etik Kurulunun 29.12.2005 tarihli ve 105 sayılı kararı ile başlatılmıştır. Yöntem: PCOS'a bağlı anovulasyonu olan ve klomifen sitrata yanıt vermeyen 31 infertil hasta çalışmaya alındı, kontrol grubunda ki 19 hastaya 23 siklus boyunca r-FSH kullanılarak düşük doz step-up protokolü ile ovulasyon indüksiyonu ve IUI uygulandı. Antagonist grubunda ki 14 hastaya ise toplam 17 siklus, düşük doz step-up protokolüyle r-FSH ve dominant folikül > 12mm boyutlarına ulaştığında multidoz protokolü (lubeck protokolü) ile GnRH antagonisti (ganireliks) kullanılarak ovulasyon indüksiyonu ve IUI uygulandı. Değerlendirilen parametreler: İndüksiyon gün süresi, dominant folikül sayısı (hCG günü 16 mm' den büyük folikül sayısı), hCG günü E2 düzeyi (pg/ml) ve endometrial kalınlık (mm), toplam kullanılan FSH miktarı (IU), siklus iptal sayısı ve nedenleri (Erken LH piki ve predominant lüteinizasyon ve over cevapsızlığı), OHSS, siklus başına gebelik oram, kimyasal ve klinik gebelik oranlan, abort ve çoğul gebelik oranlan değerlendirildi. Bulgular: İndüksiyon gün süresi, dominant folikül sayısı, hCG günü E2 düzeyi ve endometrial kalınlık açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Fakat indüksiyon süresince bir siklus boyunca kullanılan ortalama r-FSH miktarları (IU) açısından, kontrol grubunda daha fazla olmak üzere, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlendi (p=0,029). Siklus iptal sayısı ve nedenleri, OHSS, siklus basma gebelik oram, kimyasal ve klinik gebelik oranlan, siklus basma gebelik oranlan, ilk trimester abort ve çoğul gebelik oranlan açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. vıSonuç: GnRH antagonistlerinin etkili, güvenli ve iyi tolere edilebilen ajanlar olduğu, daha kısa over stimulasyon süresi, daha az kullanılan gonadotropin miktarı, menopoz benzeri yan etlrilerinin olmaması nedeniyle standart ovulasyon indüksiyonu uygulanmış ve erken LH piki nedeniyle siklus iptali yaşanmış PCOS'lu hastalarda, gonadotropinlere ek olarak GnRH antagonisti kullammınm alternatif bir tedavi seçeneği olarak kabul görebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: The purpose of this study was to investigate the effect of a Gonadotropin releasing hormone (GnRH) antagonist, Ganirelix (Orgalutran), during superovulation with recombinant follicle-stimulating hormone (rFSH) followed by intrauterine insemination (IUI) in women with polycystic ovarian syndrome (PCOS). Study Design: Prospective, nonrandomized clinical study. Ethic committee approved our application with 105 numbered decision at 29th December 2005. Patients interventions: Thirty-one women with PCOS with anovulation and who failed to conceive on treatment with clomiphene citrate was included in the study. 19 patients in control group rFSH followed by IUI in 23 treatment cycles. 14 patients in antagonist group were treated with rFSH and the GnRH antagonist (Ganirelix) was added with multidose (Lubeck) protocol at a dose of 25 mg per day starting on the day which a leading follicle > 12 mm in mean diameter was visualized, until HCG administration followed by IUI in 17 treatment cycles. Main Outcome Measures: Days of stimulation, dose of follitropin-beta, dominant follicle number, E2 concentration and endometrial thickness on HCG day, cycle cancellation rate, OHSS incidence, first trimester abortion ratio and pregnancy ratios per cycles. Results: Significant difference were observed between the antagonist and control groups for dose of follitropin-beta (respectively 1 182,3 ± 432,4 and 1687,1 ± 933,7). Days of stimulation, dominant follicle number, E2 concentration and endometrial thickness on HCG day, cycle cancellation rate, OHSS incidence, first trimester abortion ratio were insignificant. Pregnancy ratios per cycles were % 14,2 in antagonist group and % 21,0 in control group. Conclusion(s): We concluded that GnRH antagonists are effective, safe and well tolerated drugs with good and comparable clinical outcome. With those favourable action and without menapousal-like side effect, GnRH antagonists are IXgood treatment alternative additionally gonadotropins for women with PCOS which had cycle cancellation on previous cycles because of predominant LH surge. The clinical outcome may be further improved by developing more flexible antagonist regimens, taking into account individual patient characteristics.