SSK sağlık işletmeleri tüzüğüne göre hesaplanan maluliyet oranı ile sürekli-durumluk kaygı envanteri arasında verilere göre mağdurların kaygı durumunun değerlendirilmesi
The evaluation of disability rate calculated with statute of social insurance health procedures with the anxiety levels of state and trait inventory
- Tez No: 171540
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: DKÖ (durumluk kaygı ölçeği), SKÖ (sürekli kaygı ölçeği), maluliyet, anksiyete. 70, State anxiety scale, Trait anxiety scale, disability rate, anxiety. 71
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
VII. ÖZET SSK SAĞLIK İŞLEMLERİ TÜZÜĞÜNE GÖRE HESAPLANAN MALULİYET ORANI İLE SÜREKLİ-DURUMLUK KAYGI ENVANTERİ ARASINDA VERİLERE GÖRE MAĞDURLARIN KAYGI DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Anksiyete (anxiety), Latince“tıkanma”,“boğulma”anlamına gelen“angere”kökünden türetilmiştir. Sıkıntı, bunaltı, endişe, kaygı, dilimizde anksiyete karşılığı olarak kullanılan kelimelerdir. Bu araştırma bu süreçlerin kişide anksiyeteye yol açabilecek faktörler olduğu varsayımından yola çıkarak anksiyete sıklığı ve şiddeti, anksiyete düzeyinin kişideki yaralanma türü, sakatlık türü, maluliyet oranı, psikolojik arazlarla ilişkisi, kişinin özgeçmiş ve hastalığa ait bazı değişkenlerle ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmamız Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Kliniğinde Ankara ve çevre illerden Asliye Hukuk, Ticaret, îş Mahkemeleri tarafından gönderilen 211 olguya 01 Mart 2005 ile 01 Mart 2006 tarihleri arasında uygulanmıştır. Çalışmamızın öncelikli amacı olan maluliyet olgularında maluliyet oram ile durumluk ve sürekli anksiyete düzeylerinin ilişkisini incelenmiştir. Öncelikle kontrol grubumuz ile çalışma grubumuz arasında DKÖ ve SKÖ düzeyleri bakımından anlamlı bir fark olup olmadığım ardından da çalışma grubumuzda maluliyet oran artışıyla anksiyete düzeylerinde artış olup olmadığım araştırılmıştır. Çıkan sonuçlardan görüldüğü üzere çalışmamızın asıl amaçlanan kısmında anlamlı istatastiki değerlere ulaşılmıştır. Adli muayene sırasında kişilerin, anksiyete düzeyleri konusunda dikkatle incelenmesi ve SSK Sağlık İşlemleri tüzüğünün anksiyete konusunda tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
VIII. SUMMARY THE EVALUATION OF DISABILITY RATE CALCULATED WITH STATUTE OF SOCIAL INSURANCE HEALTH PROCEDURES, WITH THE ANXIETY LEVELS OF STATE AND TRAIT INVENTORY The work 'anxiety' comes from the word 'angere' in Latin. It means to choke and occlusion. This study investigated the hypothesis of the person who traumatized in any reason, hospitalized, rehabilitated and found himself in legal process, faced with the factors of the anxiety and studied this this hypothesis with the relationship between the disability rate, type of trauma, psychological symptoms, illness, history of the person and anxiety levels. Our study was done in Forensic Medicine Clinic of Cebeci Hospital in University of Ankara. The participants were 211 cases sent from the different courts of Ankara and near cities between March 1st, 2005 and March 1st 2006. Main purpose of this study was to measure the relationship between disability rate and state- trait anxiety levels. First of all, we analyzed the state and trait anxiety levels in control group and our study group. Then we investigated if there is a significant relationshipwith disability rate and anxiety levels. The results showed the significant relationship, the disability rate had an effect on anxiety levels. We think that in our forensic examination we must be careful in study about the anxiety levels of the cases and The Statute Of Social Insurance Health Procedures must be evaluated over again.