Arteria superior cerebelli'nin dağılım paterni ve varyasyonları
The vascularization pattern and the variations of superior cerebellar artery
- Tez No: 171539
- Danışmanlar: PROF.DR. S. TUNA KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: A. superior cerebelli, cerebellum, n. ocuiomotorius, n. trigeminus, trochlearis, vasküier anatomi, Cerebeilum, superior cerebellar artery, vascular anatomy, oculomotor nerve, trigeminai nerve, trochlear nerve
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
A. superior cerebelli ve dalları, bifurcatio basilaris, n. trigeminalis, angulus pontocerebellaris, pineal bölge, clivus ve cerebellum'un üst bölümüne yönelik cerrahi girişimler gibi operasyonlar sırasında operasyon bölgesinde bulunmaktadır ve zarar görebilir. A. superior cerebelli'nin dağılım paterni günümüzde net olarak ortaya konmuş değildir. Bu çalışmada a. superior cerebelli'nin yapısını ayrıntılarıyla tanımlamayı ve tartışmalı konulara ışık tutmayı amaçlıyoruz. Bu çalışma 60 yetişkin kadavrasında yapılan rutin otopsilerden elde edilen 120 hemispherium cerebelli üzerinde yapıldı. A. carotis interna ve a. basilaris'lerden kanule ederek damarları renklendirilmiş latex ile doldurduktan sonra beyinler formaldehid solüsyonu içerisinde fikse edildi. Bütün diseksiyonlar cerrahi diseksiyon mikroskopu kullanılarık yapıldı. 120 hemispherium cerebelli'nin tamamında a. superior cerebelli gözlendi. Bunların 92 tanesi tek kök halinde başlarken, 27 tanesi iki kök (duplikasyon), bir tanesi ise çok nadir görülen bir varyasyon olarak üç kök (triplikasyon) halinde başlıyordu. Tek kök halinde başlayan damarlardan biri ve duplikasyon tipinde başlangıç gösteren iki damarın rostral kökleri a. cerebri posterior'dan ayrılıyordu. Bunların dışında kalan diğer a. superior cerebelli'ler a. basilaris'den ayrılmaktaydı. A. cerebelli superior'ların segmentasyon paterni incelendi. Tek bir kök halinde başlayan a. superior cerebelli'lerde rostral ve caudal köklerine ayrılıyorlardı. Rostral köklerden ayrılan dallar genellikle cortex cerebelli'nin medial bölümünü beslerken, caudal köklerden ayrılan dallar lateral bölümlerini beslemekteydi. A. superior cerebelli'nin dalları olan perforator arterler, precerebellar arterler ve kortikal arterler incelendi. Perforator arterler fossa interpeduncularis, pedunculus 56cerebellî'ler ve meseneephalon'un posterior bölümünde dağılırken, precerebellar arterler cerebellomesenceprtalie fissür içerisinde a. superîor cerebelii ve/veya dallarından ayrılarak cerebellum'un iç kısımlarını ve özelliklede nucleus dentatus'u besliyordu, Kortikal arterler vermian, hemisferîk ve marginal dallarına ayrılıyordu. %35 oranında marginal arter varlığı gözlendi. A, superior cerebelii bölgedeki kraniai sinirler olan n, ocuiomotorius, n. trochlearis ve n. trigeminus ile yakın ilişki halindeydi, A, superior cerebelii veya caudal köklerinin yedi hemisferde n, trigeminus ile temas halinde olduğu gözlendi. Bütün cerebellum'larda az veya çok a, superior cerebelli dağılım paterni farklılıklar gösteriyordu, A. superior cerebelli'ye ait değişik varyasyonlar gözlemlendi. Bu durumun farkında olunmasının cerrahi girişimlere çok büyük katkısı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The superior cerebellar artery ör its branehes are exposed in surgical approaehes to the basılar bifurcatio, trigeminal nerve, cerebellopontine angle, pineai region, divus, and the upper part of the cerebelium, The vaseularization pattem of the superior cerebeliar artery is stili a controversiai subject The study aimed to provide detailed information about superior cerebeliar arteries and to shed light on the îssues, which have not adequately discussed. 120 cerebeliar hemispberes frorn 60 adult cadavers were examined. Brains were obtained in routine autopsies. Internal carotid and basılarwere cannulated and înjected with colored latex. Then, the brains were embalmed in formaîdehyde, The dissections were carried out using a surgical microscope, The superior cerebellar artery (SCA) was present in eaoh of the 120 hemispheres, While the ninety-two of superior cerebellar arteries (SCAs)as a single trunk, twenty-eightas duplicate trunks and öne arose as tripiicate trunk as a very rare varîation. öne soiitary trunk and two rostrai trunks of two duplicate vessels arose from the posterior cerebral artery. The remainder arose from the basüar artery, The segmentatîon pattern of SCAs were examined. The SCAs arisîng as a single trunk bifurcated into a rostrai and a caudai trunk, corresponding to the trunks formed by a duplicate origin, Usually the rostrai trunk supplied fhe medial and the caudai trunk supplied the lateral parts of the cerebellar cortex. The SCA gave off perforating, precerebeilar, and cortical arteries. Thesewere examîned. The perforating arteries suppiied the interpeduncular fossa, the cerebral peduncles and the posterior parts of the mesencephaion, The precerebeilar branehes arose wîthin thecerebellomesencephalic groove and supplied the innerof the cerebellum and dentate nucleus. The corticai branches were divided into vermian, hemispheric, and margina! arteries. We found the ratio of rnargînal arteries as 35%. Süperler cerebellar artery hasreiatîonship with the oculomotor nerve, trochlear nen/e and the trîgernina! nerve. Seven SCAs ör caudal trunks were in contact with the trigeminal nerve, in cerebelium, more ör the vascularization pattern of the SCAs were different. Different variations of SCA were examined, Therefore, awareness of this fact will provide a great contribution to surgical interventtons.