Kök hücrelerinin ileri/geri farklanma aşamalarında hücresel karakterinin belirlenmesi
Cellular characterization of stem cells during differentiation/dedifferentiation
- Tez No: 171552
- Danışmanlar: PROF.DR. ESRA ERDEMLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: insan göbek kordonu, farklanma, hücre morfolojisi, in vitro, kök hücresi. 49, cell morphology, differentiation, in vitro, human umbilical cord, stem cells. 50
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Kök Hücrelerinin İleri/Geri Farklanma Aşamalarında Hücresel Karakterinin Belirlenmesi Bu çalışma insan kaynaklı kök hücrelerinin ileri/geri farklanma aşamalarında morfolojik değişikliklerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla insan göbek kordonu stroma hücreleri kullanılmıştır. Stroma hücreleri öncelikli olarak in situ incelenmiş, daha sonra kültür ortamına alınarak nörojenik, adipojenik, kardiyomiyojenik olarak farklandınlmışlardır. İn situ, in vitro farklandırma öncesi ve in vitro farklandırma sonrasında hücreler (immün) histokimyasal boyamalarla değerlendirildikten sonra TEM altında incelenmişlerdir. Bu çalışmanın sonucu insan göbek kordonunda heterojen bir hücre populasyonu olduğunu ve bu hücrelerden bazıları miyofibroblastken bazılarının blastik aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. İn vitro farklandınlan hücreler farklandınlmayanlardan kesin olarak farklıdır. Farklandınlan hücrelerin arasında ise belirgin yapısal değişiklikler bulunmaktadır. Nörojenik hücrelerde filamanlar, GER ve polizomlar; adipojenik hücrelerde lipid damlacıkları ve mitokondriyonlar; kardiyomiyojenik hücrelerde ise filamanlar, düz ER ve mitokondriyonlar belirgin organallerdir. Buradan yola çıkılarak insan göbek kordonu stromasında en az iki farklı germ tabakasına (ektodermal ve mezodermal) farklanabilen kök hücrelerinin bulunduğu ve farklanma sonrası hücrelerin farklandınldıklan hücreye özgün morfolojik özellikleri gösterdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cellular Characterization of Stem Cells During Differentiation/Dedifferentiation This study aims to assess the morphological changes of human stem cells during differentiation/dedifferentiation. For this purpose human umbilical cord stromal cells were used. Stromal cells first observed in situ were then differentiated into neurons, adipocytes and cardiomyocytes in vitro. After in situ and in vitro immunohistochemical analysis, cells were examined under TEM. It was found out that human umbilical cord stroma possessed a heterogeneous population of cells, some of which were myofibroblasts while others were blastic in nature. In vitro differentiated cells were evidently different from undifferentiated ones. Differentiated cells showed morphological variations. Neuronal cells had abundant filaments, GER and polyribosomes while adipocytes showed numerous lipid droplets coupling abundant mitochondria. Cardiomyocytes, on the other hand, revealed extensive amounts of myofibrils, smooth ER and mitochondria. It can be concluded that human umbilical cord stroma has stem cells which are able to differentiate into at least two germ layers (ectodermal and mesodermal). Differentiated cells gain morphological characteristics of the lineage to which they differentiate.