Larenks paralizilerinde larengeal elektromyografinin prognostik değeri
Predictive value of the laryngeal electromyography for prognosis of the laryngeal paralysis
- Tez No: 171558
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN NURİ AKINER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Electromyography, Laryngeal nerves, Prognosis, Rehabilitation, Vocal fold paralysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Larenk Paralizitlerinde Larengeal Elektromiyografinin Prognostik Değeri Larengal elektromyografi larenk kas ve sinir fonksiyonlarını elektrofizyolojik olarak inceleyen metedtur.Bu tez çalışmasında vokal fold paralizilerinde EMG uygulanmıştır. LEMG ile VF'un hareket bozukluklarında fiksasyon ile paralizi/pareziden ayırıcı tanısı yapılmış ve etkilenen sinirler tespit edilmiştir.Erkilenen sinirlere göre vokal foldun fiske olduğu pozisyon çalışılmıştır.RLS paralizisinde ve RLS+SLS paralizisinde VF en sık paramedian hatta fiske olduğu tespit edilmiştir.İyatrojenik olguların idiyopatik olgulara oranla larengal sinirlerde daha ağır hasara neden olduğu tespit edilmiştir. Aksonotmezis ile sınuçlanan sinir hasarı nöropraksi ile sonuçlanan hasara göre iyileşme oranlarının belirgin düşük olduğu gözlenmiştir.Aksonotmezisli olgular %8'i sekelsiz iyileşirken, nöroplaksili olguların %50 'si sekelsiz iyileştiği gözlemlenmiştir. LEMG parametreleri ile vokal fold hareket amplitüdündeki ilişki iyileşme arasında istatistiki anlamlı ilişki kuruldu.Denervasyon saptanan olguların %84 'ünde iyileşme gözlenmezken ancak %8 tam iyileşme gözlenmiştir.LEMG'nin pozitif test tahmin oranı %66 ve negatif test tahmin oranı %41 olarak tespit edilmiştir.LEMG'nin prognozu %77 oranla doğru belirlediği saptanmıştır.Ancak destrüktif cerrahi için 6 ay beklemesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Özet olarak ; LEMG 'nin vokal fold paralzilerinde tanı ve prognozun belirlenmesinde etkin ve emniyetli bir metottur. Anahtar sözcükler : Elektromiyografi ; Larengal sinirler ; Prognoz ; Rehabilitasyon ; Vokal fold paralzisi
Özet (Çeviri)
SUMMARY Predictive Value of the Laryngeal Electromyography for Prognosis of the Laryngeal Paralysis Laryngeal electromyography is the method that studies larynx muscle and nerve functions. In this thesis, EMG is applied to vocal fold paralysis cases. In this study, LEMG is used in differentiation of mechanical abnormalities such as vocal fold fixation or arytenoid subluxation from laryngeal paralysis or paresis and the nerves that are affected are determined. The nerve that is affected determines the vocal fold position. It is found that in both RLS paralysis and RLS + SLS paralysis vocal fold is fixed in paramedian line. It is determined that in iatrogenic laryngeal nerve injury cases the nerve is affected more and worse than in idiopathic laryngeal nerve injury cases. It is found that the nerve injuries that result in axonotmesis have lower recovery rates when compared to the nerve injuries that result in neurapraxy, and the complete recovery rates are determined as 8% in axonotmesis cases, and 50% in neurapraxy cases respectively. Chi-square analyses were performed to examine the relationship among LEMG parameters to the recovery of vocal fold motion. Patients with present fibrilation waves had a significantly higher proportion of persistent vocal fold paralysis. In 84% of the denervatcd cases no recovery is observed, only 8% of complete recovery is determined. Positive and negative predictive value of LEMG is determined as 66% and 41% respectively. I"he prognostic accuracy rate of LEMG is 77%. LEMG can not replace clinical monitoring for at least 6 months or until complete recovery has been reached for destructive surgery. As a conclusion; LEMG proved to be a safe and effective procedure in the diagnosis and prognosis of laryngeal neuropathy.