Distraksiyon osteogenezinde sinir büyüme faktöründe (NGF) yeni kemik oluşumuna etkileri: tavşanlarda deneysel çalışma
  1. Tez No: 171591
  2. Yazar: SEYİT ALİ KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenez (DO), NGF, Konsolidasyon, Ozmotik pompa, Distraction osteogenesis (DO), NGF, Consolidation, Osmotic Pump
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
1. ÖZET Distraksiyon osteogenez (DO), çeşitli ortopedik deformitelerin düzeltilmesinde, iyileşmeyen kırıkların tedavisinde ve kafa-yüz deformitelerin tedavileri sırasında kraniyofasial cerrahi alanında kullanılan dinamik kemik uzatma yöntemidir. DO in klinik uygulamaları sırasında karşılaşılan en önemli sorun uzun konsolidasyon zamanı ve bu zamanda ortaya çıkan komplikasyonlardır. Bu süreyi azaltmak amacıyla bir çok yöntem denenmektedir. Büyüme faktörlerinin etkisi ile ilgili DO üzerinde bir çok deneysel çalışma mevcuttur. NGF kemik metabolizmasında ve kemik iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri gösterilmiş olan bir büyüme faktörüdür. Bu çalışma da NGF'nin ozmotik pompa ile devamlı infuzyonunun distraksiyon osteogenez sürecindeki yeni oluşan kemik üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmada 24 adet 4 aylık erkek (2,5-3,5 kg) Yeni Zellanda tavşanı kullanıldı. Denekler rastgele olacak şekilde kontrol ve NGF olmak üzere 2 gruba ayrıldı (n=12). Tüm deneklere sağ tibial osteotomi uygulanarak distraktörler takıldı. 5 günlük latent periyot sonrasında 0,5 mm x 2 olacak şekilde distraksiyon uygulandı. Bu süre zarfında kontrol grubuna şalin, NGF grubuna ise 0,7 ugr/gün NGF devamlı olarak verildi. 4. haftanın sonunda denekler sakrifiye edilerek radyolojik, biyomekanik ve histopatolojik açıdan incelendi. Sonuçlar değerlendirildiğinde, radyolojik açıdan kallus yoğunluğu ve distraksiyon alanı doluluk oranı NGF verilen grupta kontrole göre artmış olarak izlendi. Biyomekanik açıdan da yeni oluşan kallus dokusun NGF grubunda kontrole göre daha sağlam olduğu gözlendi. Histopatolojik incelemelerde de yeni oluşan kemik kalitesinin ve kemik yapımında görev alan hücrelerin NGF verilen grupta kontrole göre anlamlı olarak yüksek olduğu gözlendi. Bu sonuçlar ışığında NGF'nin konsolidasyon safhasını daha kısa zamanda kaliteli kemik oluşumu sağlayarak kısaltabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
2. ingilizce özet Distraction osteogenesis is a dynamic bone lengthening method, used in craniofascial surgery area during the reparation of various orthopedical deformities and the treatment of chronic fractures and craniofascial deformities. The most frequent problem is the long consolidation time and complications appeared during this period. Many methods are under evaluation in order to shorten this period. There are many experimental studies about growth factors.NGF is a growth factor which has positive effects on bone metabolism and bone healing. In this study the effects of continious NGF infusion with an osmotic pump on newly formed bone during osteogenesis were evaluated. 24 New Zealand rabbits were included in study. They randomly divided to control and NGF groups (n=12). Right tibial osteotomy was performed and distractors appllied in all subjects. After a latent period of five days 0.5 mmX2 distraction was performed. During this period control group received saline and NGF group received 0.7 mgr/day NGF continiously. At the end of four weeks, subjects were sacrificed and evaluated radiologically, biomechanically and histopathologically. Under the scope of these results, radiologicaly, it was observed that callus density and distraction area occupancy rate increased in NGF Group when compared to the Group of Control. Biomechanically, accordingly, it was also observed that newly formed callus tissue in NGF Group appeared stronger when compared to the Group of Control. In histhopathological studies, it was also observed that the quality of newly formed bone and the cells active in bone formation were significantly high in NGF Group when compared to the Group of Control. Depending on these results, it can be said that by forming qualified bone in a short period NGF shortens the consolidation period.