Multiple comparisons for the single-factor experiments
Tek etkenli deneyler için çoklu karşılaştırmalar
- Tez No: 171600
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜMİT KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Tek-etkenli deneyler, sınıflandırma verileri, sıralama verileri, aralık verileri, varyans bileşenleri, varyans çözümlemesi, varyansların eşitliği, ortalamaların eşitliği, çoklu karşılaştırmalar
- Yıl: 1986
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
ÖZET TEK ETKENLİ DENEYLER İÇİN ÇOKLU KARŞILAŞTIRMALAR M.Erol Şanlıtürk Tek-etkenli deneylerde oluşan verilerin çoklu karşılaştırmaları için bir bilgisayar program kümesinin sistem çözümlemesi ve tasarı mı yapılmıştır. Bundan sonra, tek-etkenli deneylerde oluşan aralık verilerinin bir türü olan bütünüyle bağımsız verilerin değerlendirilmesi için aşağıdaki programlar gerçekleştirilmiştir: (1) Verile rin girilmesi ve düzeltilmesi için program, (2) tanımlayıcı istatistiklerin ve varyans çözümleme çizelgesinin hesaplanması için program, (3) varyansların eşitliğinin test edilmesi için program, (4) ortalamaların eşitliğinin test edilmesi için program, (5) çifter çoklu karşılaştırmaların anlamlılığının test edilmesi için program, (6) dikey polinom ve kullanıcının doğrusal bağıntılarının anlamlılığının test edilmesi için program. Tasarlanan programlar için seçilen algoritmaların bütünü ile ilgili Nassi -Shneiderman akış çizelgeleri verilmiştir. Algoritmalarla ilgili kaynaklar belirtilmiştir. Tek-etkenli bir deneyin veri kümesi gerçekleştirilen programlarla değerlendirilmiş ve sonuçlar sunulmuştur. Programlar içindeki hesaplamalarda kullanılan bütün istatistik dağılımlar programlanmıştır. Böylece varsayım testlerinde kullanıcıya sadece anlamlılık düzeyini verme işlemi bırakılmıştır. Bu tasarım biçimi ile varsayım test sonuçlarının belirtilmesinin programlar tarafın dan yap i İması sağlanmıştır. Tek-etkenli deneylerin değerlendirilme si için seçilmiş geniş bir kaynaklar dizini teze eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MULTIPLE COMPARISONS FOR THE SINGLE-FACTOR EXPERIMENTS Mehmet Erol Sanliturk The system analysis and design of a computer software for the multiple comparisons of the samples collected in a single-factor experiment has been performed. Then programs has been implemented to evaluate the completely independent data which is one of the types of interval data arising from a fixed-effects single-factor experiment as follows : (1) program to input and edit data, (2) program to compute descriptive statistics and analysis of variance table, (3) program to test the homogeneity of variances, (4) program to test the equality of means, (5) program to test the significance of pairwise multiple comparisons, and (6) program to test the significance of orthogonal polynomial and user-supplied contrasts. The Nassi-Shneiderman flow diagrams of the programs are included. The references related to the algorithms are cited. A sample set of data for single-factor experiment evaluated by using the implemented programs and the results presented. All of the statistical distributions used in the computations within the programs has been programmed. Hence, only the task of defining the significance levels to be used in the hypotheses to be tested is left to the user. Thus, determination of results of the tests of hypotheses has been implemented within the programs. A selected bibliography has been added for evaluation of data arising in a single-factor experiment. Key words : Single-factor experiments, nominal data, ordinal data, interval data, variance components, analysis of variance, homogeneity of variances, equality of means, multiple comparisons.