İleokolik anastomoz yapılan ratlarda erken enteral beslenme ürünlerinin iyileşmeye etkisi
The effect of postoperative early administration of enteral nutrient products on healing of ileocolic ileocolic in rats
- Tez No: 171674
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA CÖMERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Enteral, Kolon, Anastomoz, Komplikasyon, Nutrition, enteral, colon, anastomosis, complication
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV ÖZET Cesur A., İleokolik Anostomoz Yapılan Ratlarda Erken Enteral Beslenme Ürünlerinin İyileşmeye Etkisi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Uzmanlık Tezi. Zonguldak, 2006. Bu çalışmada ileokolik anostomozlu ratlarda farklı enteral beslenme solüsyonlarının anostomoz iyileşmesi üzerine etkisi; patlama basınçları, ölüm oranlan ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılarak tedavide yol gösterici olması hedeflenmiştir. Birinci grupta 10, ikinci grupta 10, üçüncü grupta 10, dördüncü grupta 10 denek olmak üzere toplam 40 adet ağırlıkları 200 - 250 gr. arasında değişen Wistar albino erkek rat kullanılmıştır. Operasyonda çekum rezeksiyonu yapılan ratlara standart ileokolik anastomoz yapılarak postoperatif dönemde birinci grup yedi gün su ve rat yemi, ikinci grup ilk beş gün %5 Dekstroz ve ringer laktat ; sonraki iki gün normal rat yemi ile, üçüncü grup yedi gün İsosource® ile ve 4. grup yedi gün Alitrac® ile gün boyunca beslenmiştir. Birinci gruptan 3, ikinci gruptan 6, üçüncü gruptan 2 hayvanda ölüm görülmüştür. Birinci grupta 1, ikinci grupta 2, üçüncü grupta 1, dördüncü grupta 1 anastomoz kaçağı görülmüştür. Postoperatif 7. gün ratlar sakrifiye edilerek invivo anastomoz patlama basınçları, anastomoz kaçağı oranlan, kilo kayıplan, ölüm oranlan karşılaştırılmıştır. Ringer laktat ve Dekstroz ile beslenen ikinci grupta ölüm daha fazla görülmüştür (%60). Patlama basıncı açısından erken enteral beslenme alan gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark görülmemiştir. Erken enteral beslenme almayan grupta daha fazla mortalite görüldüğü için patlama basıncı ve anastomoz kaçağı açısından karşılaştırma yapılamamıştır. Sonuçta erken enteral beslenmenin komplikasyon azaltıcı etkisi görülmüş olup normal koşullarda erken enteral beslenme ürünlerinin standart yeme üstünlüğü tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cesur A., The effect of postoperative early administration of enteral nutrient products on healing of ileocolic anastomosis in rats. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in General Surgery. Zonguldak, 2006. The aim of this study is to establish a nutritional treatment guide by demonstrating the effect of different nutritional solutions on the healing of ileocolic anastomosis in rats, on the basis of their comparison in terms of bursting pressure, mortality rate and complications. For this experiment we create four randomised groups, each consisting 10 Wistar albino male rats with approximately same age and a body weight of 200-250 gr. Following the standart ileocolic anastomosis after cecal resection, the first group was fed with standard rat chow and water ad libitum for 7 days, the second group with %5 Dextrose and ringer lactate solution for the first 5 days and with standard rat chow during the next 2 days, the third group with Isosource® for 7 days and fourth group with Alitrac® for 7 days at the postoperative period. Mortality was seen in 3 animals of the first, 6 animals of the second, and 2 animals of the third group. Anastomotic leakage occured in 1 rat of the first, 2 rats of the second, 1 rat of the third and 1 rat of the fourth group. On the postoperative 7th day, the rats were sacrificed and anastomotic bursting pressures, anastomotic leakage rates, weight loss, and mortality rates were compared in vivo. The mortality rate was found to be higher (%60) in the second group, which was fed with %5 Dextrose and ringer lactate solution. In terms of bursting pressure, a statistically significant difference was not found between the groups fed with early enteral nutritional solutions. The comparision of bursting pressure and anastomotic leakage was not performed to the group which is not fed with early enteral nutrition, as a result of the high complication and mortality rate. In conclusion; it has been determined that application of early enteral nutrition may have an effect on the improvement of complication rates however, no superiority of special enteral nutritional solutions was detected over standard rat chow under normal circumstances