Yatağa bağımlı hastalarda gelişen komplikasyonlar hakkında hemşirelerin bilgi düzeyi
The level of knowledge of nurses the prevention of complication developing bed-ridden patents
  1. Tez No: 171681
  2. Yazar: MERYEM ÇAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Yatağa Bağımlı Hasta, Hemşire, Bilgi, Bakım, Bed Rest Patient, Nurse, Knowledge, Care
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
VIII ÖZET“Yatağa bağımlı hastalarda gelişen komplikasyonlar hakkında hemşirelerin bilgi düzeyi”Araştırma, Afyon il merkezi hastanelerinde çalışan hemşirelerin yatağa bağımlı hastalarda gelişen komplikasyonlar hakkında bilgi düzeylerinin saptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Bu araştırma Afyon il merkezinde bulunan Afyon Merkez Devlet Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Afyon Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi ve Afyon Özel Fuar Hastanesi'nde çalışan 110 hemşire üzerinde araştırma yapılmıştır. Örneklem grubunu, anket formunu doldurarak araştırmaya katılmaya gönüllü olan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırma veri toplama aracı olarak hemşirelerin kişisel özellikleri ile yatağa bağımlı hastalarda gelişen komplikasyonlar hakkında bilgi düzeyleri konularım içeren ve araştırmacı tarafından litaratür doğrultusunda geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket formunda 10 tane tanımlayıcı 20 tane de bilgi sorusu yer almaktadır. Araştırmada anket sorularına ilişkin elde edilen veriler,“t testi”,“varsayılan analizi”testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada hemşirelerin büyük çoğunluğu yatağa bağımlı hastalarda gelişen komplikasyonlar hakkında bilgi puanlan 100 puan üzerinden 65 puan almıştır. Literatürler doğrultusunda hemşirelerin aldıkları puanlar iyi olmakla beraber yine de bu kadar önemli bir konuda hiç bilgi açığının olmaması gerekmektedir. Çalışma sonucunda kanser konusundaki hizmet içi eğitim programlarına yeterince önem verilmediği anlaşılmaktadır. Yatağa bağımlı hastalarda gelişen komplikasyonlar hakkında hizmet içi eğitim programlarının arttırılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca hemşirelerin bir başka nedenle hastanede yatan bireyde gözden kaçan ya da değerlendirilemeyen komplikasyonlara ilişkin bulguları saptayabileceği belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
rx SUMMARY The Level Of Knowledge Of Nurses The Prevention Of Complication Developing Bed-Ridden Patents The research was carried out as descriptive for the purpose of determination of knowledge levels of nurses, working at the hospitals of Afyon Pr The research was made on 110 nurses, working at Afyon Central State Hospital, Afyon Kocatepe Universty Ahmet Necdet Sezer Application and Research Hospital, Afyon Social Insurance Institute Hospital and Afyon Özel Fuar Hospital, all localed in Afyon Province Center. Sampling group, consists of nurses who have comleted guestionnaire form and perticipdet in the research voluntarily. In the research guestionnaire form has been used as means of data collection, which included personel characteristics of nurses together with the issues of protection from Prevent The Negative Effect of Prologed Bed Rest and which has been developedby the research assistant in the direction of literature.In the questionnaire from there are 10 descriptive and 20 knowledge questions.The data obtained related whith the result of questionable in the research, has been evaluated by using“t test”“variance analysis”, and“Mann Whitney U”tests. In the research, a great majority of nurses in the direction of literrature were good, there should be no gap of knowledge on such an important issue any way. At the and of research it is understood that suffcient importance has not been given to the on the jop framing programs on prevent the negative effect of prologed bed rest issue. It is considered that on the jop training programs on protection from prevent the negative effect of prologed bed rest should be increased. Furthermore it was indicated that nurses can determine findings related whith early diagnosis that have been neglected or have not been evaulated on an hospitalized person for another reason. Suggetion have been developed in the direction of data, obtained from the research.