Milier tüberküloz: 63 olgunun değerlendirilmesi
Miliary tuberculosis: An evaluation of 63 patients
  1. Tez No: 171716
  2. Yazar: BARIŞ DÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUAMMER BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Miliary tuberculosis, Diagnosis, Prognosis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
25 Milier Tüberküloz: 63 Olgunun Değerlendirilmesi ÖZET Kliniğimizde 1981-2005 yıllan arasında izlenen 63 milier tüberküloz (TB) hastası (34 kadın, 29 erkek, ortalama yaş: 41, yaş aralığı: 16-76) gerek klinik, radiyolojik ve laboratuvar özellikleri; gerekse tam, tedavi ve prognoz yönünden geriye dönük olarak değerlendirildi. Milier TB tanısı; 1) akciğer grafisinde ve/veya yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografide (YÇBT)'de milier paternin görülmesi + TB'un mikrobiyolojik ve/veya histopatolojik kanıtının olması, 2) biyopsi veya otopside birbirine komşu olmayan en az iki ayrı organda milier organ tutulumun saptanması, 3) nedeni bilinmeyen ateş (NBA)'li bir olguda tanıya gidiş sürecinde, akciğer grafisinde ve/veya YÇBT'de tipik milier paternin görülmesi ve 4) NBA'lı bir olguda TB'un mikrobiyolojik (kan kültüründe üreme) ve/veya histopatolojik kanıtının saptanmasıyla konuldu. Ayrıca NBA ölçütlerine uyan olgular belirlendi. Olguların 10'unda non-radyometrik tam otomatize TB hemokültür şişelerine ekim yapıldı. Hastalardan 21'imn granülomlu doku içeren parafin bloklarının kesitleri aside dirençli basil (ARB)'leri göstermek için EZN yöntemiyle boyandı. Aynı bloklardan 15 'inin kesitlerinde M. tuberculosis DNA'sı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile araştırıldı. Olgulardan 35'inde tanı bir nolu, 15'inde 2 nolu (8 biyopsi, 7 otopsi), 8'inde 3 nolu ve 5'inde ise 4 nolu tam ölçütlerine göre konuldu. Milier paterne %70 (44/63) oranında rastlanıldı. Gebelik, diabetes mellitus, kollajen doku hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek transplantasyonu, AIDS, kanser ve infliximab kullanımı gibi kolaylaştırcı faktörler olguların %41'inde vardı. Hastaların kliniği ve laboratuvar bulguları; ateş (%100), halsizlik (%100), iştahsızlık (%100), kilo kaybı (%71), gece terlemesi (%68), öksürük (%59), hepatomegali (%29), splenomegali (%27), rai (%22), koroidal tüberküller (%16), LAP (%14), ense sertliği (%13), anemi (%89), lenfositopeni (%70), lökopeni (%38), trombositopeni (%32), pansitopeni (%24), sedimentasyon yüksekliği (%90 ), hipertransaminazemi (%48) ve alkalen fosfataz yüksekliği (%37) idi. PPD deri testi pozitifliği %26 (14/54) olarak bulundu. Otuzaltı hastanın (%57) NBA tam ölçütlerini tamamladığı belirlendi. İncelenen klinik örneklerin (özellikle balgam ve bronkoarveolar lavaj) %43 (22/51)'ünde ARB görüldü ve %79 (22/28)'unda M. tuberculosis üretildi. Hemokültür şişelerine ekim yapılan 10'olgunun 7'sinde (%70), 16-39. günler arasında M. tuberculosis üretildi. İncelenen granülomların hiçbirinde (0/21) ARB görülmezken, bu dokularda PZR pozitifliği %47 (7/15) idi. Hastaların çoğuna (~%80) 4'lü anti-TB tedavi verildi ve ölüm oram %21 (13/63) olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
27 Miliary Tuberculosis: An Evaluation of 63 patients SUMMARY Clinical, radiological, and laboratory features, diagnosis, treatment and prognosis of 63 patients (29 male, 34 female, mean age:41 years, range: 16-76 years) with miliary tuberculosis (TB) from 1981 to 2005 were evaluated. Criteria for the diagnosis of miliary TB were 1) miliary pattern on chest X-ray or on high-resolution computed tomography (HRCT) and microbiological and/or histological evidence of TB, 2) biopsy or autopsy evidence of miliary organ involvement in at least 2 distinct organs, 3) detecting miliary pattern on chest X-ray or on HRCT during the diagnostic processes for a patient with fever of unknown origin (FUO), and 4) microbiological (yielding from blood culture) and/or histological evidence of TB in a patient with FUO. Additionally the patients fulfilling the criteria of FUO were determined. Blood cultures by non-radiometric systems were obtained in 10 patients. Paraffin-embedded tissues with granulomata {n = 21) were stained by EZN in order to detect acid-fast bacilli (AFB). The tissues were re-evaluated for the presence of Mycobacterium tuberculosis DNA by PCR in 15. The diagnosis was established by criterion 1 in 35 patients; by 2 in 15 (8 biopsy, 7 autopsy); by 3 in 8; and by 4 in 5. The miliary pattern was seen in 70% (44/63). Predisposing factors of pregnancy, diabetes mellitus, collagen-vascular disorders, chronic renal failure, renal transplantation, AIDS, cancer, and infliximab use were noted in 41%. Clinical and laboratory findings were fever, weakness, anorexia (100% for each), weight loss (71%), night sweats (68%), cough (59%), hepatomegaly (29%), splenomegaly (27%), crackles (22%), choroidal tubercles (16%), lymphadenopathy (14%), neck stiffness (13%), anemia (89%), lymphopenia (70%), leukopenia (38%), thrombocytopenia (32%), pancytopenia (24%), accelerated erythrocytes sedimentation rate (90%), and hypertransaminasemia (48%), and high alkaline phosphatase level (37%). Tuberculin skin test was positive in 26% (14/54) of cases. Thirty-six patients (57%) met the criteria for a FUO. AFB were demonstrated in 43% (22/51), and cultures for M tuberculosis were positive in 79% (22/28) of tested specimens (predominantly sputum and bronchial lavage). Blood cultures were positive in 7 out of 10 samples. AFB staining were negative in all granulomas (0/21), while PCR was positive in 47% (7/15) of specimens with granulomata. The majority of the patients (~%80) were given a quadruple anti-TB treatment and mortality was 21% (13/63). Altered mental status (p= 0.005) and failure to treat for TB (P < 0.001) were found as independent predictors of mortality. During treatment, 10% of the cases developed28 paradoxical reactions. Thirty out of 50 survivor cases have been followed-up nearly 2.5 years after completion of the treatment and none recurred. In conclusion, miliary infiltrates on chest X-ray or FUO should raise the possibility of miliary TB especially in countries such as ours where TB is endemic; after a quick diagnostic work-up, therapy should be administered immediately.