Glokomatöz, oküler hipertansif ve normal gözlerde kornea kalınlığı ile retina sinir lifi kalınlığının karşılaştırılması
Comparison between corneal thickness and retinal nerve fiber layer thickness in glaucomatous, ocular hypertensive and normal eyes
  1. Tez No: 171721
  2. Yazar: EMİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SUAT HAYRİ UĞURBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral kornea kalınlığı, intraoküler basınç, sinir lifi analizörü, retina sinir lifi tabakası, Central corneal thickness, intraocular pressure, nerve fiber analyser, retinal nerve fiber layer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Özcan M.E. Glokomatöz, oküler hipertansif ve normal gözlerde kornea kalınlığı ile retina sinir lifi kalınlığının karşılaştırılması. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Göz Hastalıkları Tezi. Zonguldak, 2006. Bu çalışmada santral kornea kalınlığı ile retina sinir lifi tabakası ölçümleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmaya Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları polikliniğine başvuran rutin takipteki 43 glokom hastası, 28 oküler hipertansif hasta ve 49 kontrol hastası dahil edilmiştir. Daha önce herhangi bir intraoküler cerrahi girişim geçiren, retina patolojisi bulunan, Sinir Lifi Analizörü (GDx NFA) ölçümünü engelleyen herhangi bir göz patolojisi içeren gözler çalışmaya alınmamıştır. Kontrol grubunda 95 gözde, oküler hipertansif grupta 51 gözde ve glokom grubunda 82 gözde; ultrasonik pakimetri kullanılarak santral kornea kalınlığı, Goldman aplanasyon tonometresi kullanılarak intraoküler basınç ve sinir lifi analizörü kullanılarak retina sinir lifi tabakası (RSLT) parametreleri ölçülmüştür. Gruplar arasında intraoküler basınç, santral kornea kalınlığı, number, ortalama kalınlık, superior ortalama ve inferior ortalama ölçümleri karşılaştırıldığında ortalama kalınlık ölçümü (p=0.061) haricinde tüm ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Glokom ve oküler hipertansiyon gruplarında kalın ve ince kornealı gözler arasında fark bulunmaması santral kornea kalınlığının glokom riskini belirlemede tek başına bir belirleyici olmadığı anlamını taşımaktadır. Fakat yine de bu hastaların glokom gelişme riski açısından uzun süre sinir lifi analizörü parametreleri ile takip edilmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ozcan M.E. Comparison between corneal thickness and retinal nerve fiber layer thickness in glaucomatous, ocular hypertensive and normal eyes. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Ophthalmology, Zonguldak 2006. The aim of this study is to demonstre the relationship between central corneal thickness and retina nerve fiber layer measurements. Forty-three glaucomatous patients, 28 ocular hypertensive patients and 49 normal control subjects, admitted to Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine Ophthalmology Clinic, were taken into the study. Eyes, having previous intraocular surgery, retinal pathology and any pathology preventing nerve fiber analyser (GDx NFA) measurements, were excluded from the study. With ultrasonic pachymetry central corneal thickness, with Goldman applanation tonometry intraocular pressure and with nevre fiber analyser retinal nerve fiber layer (RNFL) parameteres were measured in 95 eyes of control group, 51 eyes of ocular hypertensive group and 82 eyes of glaucomatous group. All groups were compared according to intraocular pressure, central corneal thickness, number, average thickness, superior average, inferior average. Statistical significant difference was found between those (p0.05); except superior average (p=0.031). These findings support that central corneal thickness is not the only defining predictive factor in glaucoma development. However, these patients should be followed up for the development of glaucoma by nevre fiber analyser parameters for a long time.