Tinnituslu hastalarda otoakustik emisyon cevaplarının değerlendirilmesi
Otoacoustic emissions findings in patients with tinnitus
  1. Tez No: 171720
  2. Yazar: ÖZLEM İNAM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET BİROL UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, DPOAE, TEOAE, işitme kaybı, normal işitme, dış titrek tüylü hücre
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
II ÖZET İnam Ö., Tinnituslu Hastalarda Otoakustik Emisyon Cevaplarının Değerlendirilmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları - Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanlığı Tezi, Zonguldak 2006 Tinnituslu hastalardaki koklear mekanik aktiviteyi araştırmak amacı ile prospektif yöntem uygulanarak DPOAE (Distortion Product Otoacoustic Emission) ve TEOAE(Transient Evoked Otoacoustic Emission) tesleri uygulandı. DPOAE VE TEOAE cevapları amplitud değerleri tinnitusu mevcut olan ve işitmesi normal olan 28 hasta (TDN grubu) (43 kulak) ve tinnitusu olan ve sensorinöral işitme kaybı olan 31 hasta (TSNİK grubu) (53 kulak) ile tinnitusu olmayan işitmesi normal olan 42 hastadan oluşan (75 kulak) kontrol grubu karşılaştırıldı. Tüm hastalara ayrıntılı kulak burun boğaz muayenesi ile saf ses odyometri, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik stapes refleks feslerini içeren odyolojik değerlendirilme yapıldı. DPOAE ve TEOAE tesleri özel ses izolasyonlu odalarda yapıldı. Tinnitus amplitüdleri ve frekansları TDN ve TSNİK gruplarında, tanımlandı. TDN grubunda DPOAE amplitudlerini kontrol grubuna göre 2600 ve 3284 Hz.' de önemli derecede düşük bulduk. Aynı zamanda TDN grubunda kontrol grubun göre TEOAE amplitüdlerinin de 700, 1500, 2200, 3000, 3700 Hz frekanslarını içeren tüm frekanslarda düşük olduğunu bulduk TDN grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında DPOAE ve TEOAE amplitüdleri tinnitus frekanslarında önemli derecede düşük idi. Dış titrek tüylü hücrelerin fonksiyonlarındaki hasarı özellikle 2600 ve 3284 Hz bölgesinde anlaşılabilir. TEOAE ve DPOAE testleri tinnituslu hastaların objektif değerlendirilmesinde kullanılabilir feslerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İnam Ö., Otoacoustic Emissions Findings in Patients with Tinnitus, Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Otorhinolaryngology - Head and Neck Surgery, Zonguldak 2006 We have conducted a prospective study in order to investigate the cochlear mechanical activity in tinnitus patients using DPOAE (distortion product otoacoustic emission) and TEOAE (transient evoked otoacoustic emission). DPOAE and TEOAE amplitudes of 28 patients with tinnitus and normal hearing (TNH group) (43 ears) and 31 patients with tinnitus and sensorineural hearing loss (TSNHL group) (53 ears) have been compared with a control group of 42 normal hearing patients without tinnitus (Control group) (75 ears). All patients underwent a detailed otorhinolayngologic examination and audiometric evaluation including pure tone, speech audiometry, tympanometry, acoustic stapedial reflex. DPOAE and TEOAE tests were performed in a sound proof room, Tinnitus amplitude and frequencies were determined in the TNHL and TSNHL group. We found that the DPOAE amplitudes of the TNH group were significantly lower than that of the control group in 2600 and 3284 Hz. We also found significantly lower TEOAE amplitudes for the TNH group than the control group in all frequencies tested including 700, 1500, 2200, 3000, 3700 Hz. Outer hair cell functions were found to be impaired especially in the 2600 and 3284 Hz range. TEOAE and DPOAE may be used as objective tests in the objective evaluation of tinnitus patients. Keyword: Tinnitus, DPOAE, TEOAE, hearing loss, normal hearing, outer hair cell