Tavşanlarda deneysel yolla oluşturulan osteoartritte intraartiküler uygulanan polyacrylamide hydrogel (Argiform)'in etkinliğinin araştırılması
  1. Tez No: 171767
  2. Yazar: MUSTAFA BALTACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN KARSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Polyacrylamide Hydrogel (Noltrex®), Deneysel Osteoartrit, îyodoasetat, Polyacrylamide Hydrogele (NoltrexT), Experimental Osteoarthritis, Iodoacetate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
VI ÖZET Çalışmamızda, tavşanlarda Na iyodoasetat ile oluşturulan deneysel osteoartrit (OA) modelinde diz eklemine intraartiküler olarak uygulanan Polyacrylamide Hydrogel (NoltrexT-argiform) 'in artroza bağlı olarak gelişen ağrı ve fonksiyon kayıplarının iyileşmesinde ve kıkırdak lezyonlarının düzeltilmesinde katkısının olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada cinsiyet ayrımı yapılmaksızın 12-15 aylık, ortalama ağırlıkları 3.8 kg (3.4-4.5 kg) olan 30 adet New Zealand tipi albino tavşan kullanıldı. Tavşanlar her bir grupta 10 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. I. gruptaki tavşanlar sağlıklı kontrol grubu olarak kabul edildi ve herhangi bir intraartiküler enjeksiyon yapılmadı. II. ve III. gruptaki tavşanlara OA oluşturmak üzere her iki diz eklemlerine 5 mg Na iyodoasetat ve lcc %0.9'luk NaCl karışımı steril koşullarda anterolateral yaklaşımla enjekte edildi. Bu işlem birer hafta ara ile toplam 3 kez tekrarlandı. Son enjeksiyondan 4 hafta sonra radyolojik ve klinik olarak OA 'in geliştiği görüldü. Bu aşamadan sonra deneyin 6. haftasında III gruptaki OA 'li tavşanların her iki dizlerine anterolateral yaklaşımla intraartiküler olarak İmi gümüş iyonlu %4. 5 polyacrylamide ve apirojen sudan oluşan sentetik jel yapıdaki Polyacrylamide Hydrogel (NoltrexT) uygulandı. III. gruptaki tavşanlara intraartiküler olarak Noltrex uygulanmasından 4 hafta sonra (deneyin 10. haftasında) tüm gruplar daki tavşanlar klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Deneklerin hiçbirinde enfeksiyon gelişmedi. Deneklerin; eklem hareket açıklığına, krepitasyon mevcudiyetine, beslenme alışkanlıklarına ve adım boy mesafelerine bakıldı. 10 hafta sonunda deneklerin tümü sakrifiye edildi. Toplam 60 diz ekleminden alınan kesitler, Colombo ve arkadaşlarının tavşan OA modelinde oluşturdukları histopatolojik kriterler modiflye edilerek değerlendirildi. Hem klinik hem de histopatolojik incelemede Grup III deneklerde, Grup II 'ye oranla istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler tespit edilmiştir. Grup I 'e oranla Grup III' de elde edilen değerlerdeki fark istatistiksel olarak anlamlı olup normale dönmenin tam olmadığı görülmüştür.Sonuç olarak OA'ik eklemde NoltrexT kullanımının ağrıyı azaltabileceği, kaybedilmiş fonksiyonların geri kazanılmasında etkili olabileceği saptanmış olup insanlarda kullanımına geçilmeden önce geniş ölçekli araştırmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT in our study, we aimed to investigate vvhether intraarticular application of polyacrylamide hydrogele (NoltrexT-argiform) has a therapeutical effect on the improvement of pain and functional loss related to arthrosis in an experimental osteoarthritis (OA) model formed with Na-iodoacetate in rabbits. For this purpose, 30 New Zealand albino rabbits with the mean \veight of 3.8 kg (3.4-4.5) and age range of 12-15 months were included. The rabbits were divided into three groups each containing 10. Group I animals were taken as the healthy control group and no application was done in this group. For OAformation of in groups II and III, 5 mg Na-iodoacetate and l mi 0.9% NaCl mixture was injected into the both knees of the animals \vith anterolateral approach in sterile conditions. This procedure was repeated önce a week for three \veeks. Four weeks after the last injection, OA was observed clinically and radiologically. After that, at the sixth week of the experiment, l mi ofNoltrexT, a gelatinous form containing 4.5% polyacrylamide, silver ions and apyrogen water, was applied to both knees of the animals in group III with anterolateral approach. After four weeks ofNoltrexT application (at the tenth week of the experiment) the animals in ali the groups were evaluated clinically and radiologically. No infection was seen in any of the animals. Range ofmotion ofJoint, the presence of crepitation on knees, step length and feeding habits \vere evaluated at the end of the ten weeks, ali of the animals were sacrificed. The sections taken from 60 knees were evaluated by modifying the histopathologic criteria ofColombo et al. for OA model in rabbits.IX İn both histopathlogical and clinical evaluation, statistatically significant improvements were observed in group III when compared to group II. There were significant improvements in group III, returning to normal was not complete. As a conclusion, it was found that the use of (NoltrexT) may decrease pain and regain the lost functions due to OA in experimental models. Large and detailed studies are required before use in human beings.