Sepsis oluşturulmuş ratlarda drotrecogin alfa ve imipenem tedavisinin TNF-Alfa, IL-Beta ve IL-6 üzerine etkileri
  1. Tez No: 171768
  2. Yazar: İBRAHİM BOĞA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ KÜRŞAD
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: sepsis, rat, aktive protein C (drotrecogin alfa), atibiyoterapi (imipenem), sitokin (TNF alfa, IL-lbeta, IL-6), sepsis, rat, activated protein C (drotrecogin alfa), antibiotherapy (imipenem), cytokine (TNF-a, IL-1/3, IL-6)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET TNFa, İL gibi sitokinlerin ve nötrofillerin sepsis ve multipl organ yetmezliği sendromu fizyopatolojisindeki rollerinin belirlenmiş olması sepsiste klasik sağaltımın yanısıra sistemik inflamatuar yanıtın modüle edilmesine yönelik yaklaşımların popülarite kazanmasına yol açmıştır. Klinik ve preklinik çalışmalarda aktive protein C (Drotrecogin Alfa) tedavisinin ağır sepsiste prognozu iyileştirdiği gösterilmiştir. Bu nedenle çekal ligasyon-perforasyon yöntemi (ÇLP) ile intraabdominal sepsis modeli oluşturulan deneklerde aktive protein C (Drotrecogin Alfa)' ve antibioterapi (imipenem)'in antiinflamatuar yanıt üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla sepsisin erken yanıt sitokinleri olan TNFa, IL-1 ve IL-6'nın serum düzeylerinde meydana gelen değişikliklere bakıldı. Çalışmamıza 30 adet Sprag-Dawley rat kullanıldı. Grup K (n=6, Kontrol grubu), Grup SH (n=6, sham grubu), Grup S (n=6, sepsis grubu), Grup SDA (n=6, drotrecogin alfa grubu), ve grup SDAI (n=6, drotrecogin alfa + imipenem grubu). Deneysel sepsis modeli olarak Wicherman ve arkadaşları tarafından tanımlanan Çekal Ligasyon Perforasyon (ÇLP) yöntemi uygulandı. Tüm denekler 48 saat süreyle gözlendi. Daha sonra sitokin serum düzeyini ölçmek amacıyla kan alındı. Gruplar arasındaki sitokin düzeyleri istatistiki olarak karşılaştırıldı. p0.05). Ancak İL- 1/3 seviyelerindeki azalmanın Grup S'deki deneklere göre istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (P0.05). Sonuç olarak, sepsis tedavisinde faydası kanıtlanmış olan aktive protein C (Drotrecogin Alfa) tedavisine antibiyoterapi eklenmesinin tedavinin etkinliğini arttırdığı ancak, bu konuda daha geniş çalışmalar yapılması gerektiğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Roles of cytokines such as TNF-k and IL, and neutrophils in pathophysiology of sepsis and multiple organ failure syndrome were determined. Therefore, conventional therapy and approaches tend to modulate of systemic inflammatory response were acquired popularity. Clinical and preclinical studies have shown that activated protein C (Drotrecogin Alfa) therapy was healed prognosis in severe sepsis. The aim of this study was to investigate the effects of activated protein C (Drotrecogin Alfa) and antibiotherapy (imipenem) on anti inflammatory response in rats with intraabdominal sepsis constituting by cecal ligation perforation method. Hence, the changes of serum levels of TNF-o, IL-6 and IL-l/S that early response cytokines of sepsis were observed. This study was performed on thirty Sprague-Dawley strain rats. Group K (n=6, control group), group SH (n=6, sham group), group S (n=6, sepsis group), group SDA (n=6, drotrecogin alfa group) and group SDAI (n=6, drotrecogin alfa + imipenem group). Cecal ligation perforation method described by Wicherman et al. was used as the experimental sepsis model. All subjects were observed for 48 hours. A blood samples were taken from all subjects to measure serum cytokine levels. Cytokine levels between groups were compared statistically. Differences with a p value less than 0.05 was accepted as significant. The levels of TNF-oc, IL-6 and IL-1/Ğf were higher in group S than in group K and group SH (p0.05). The decrease of IL-1/3 levels was statistically significant for in group S (p0.05). In conclusion, we believe that adding antibiotherapy to the activated protein C (Drotrecogin Alfa) therapy proven beneficial effect in sepsis therapy was increase effectiveness of therapy, although further studies are obviously required.