Akut zehirlenme olgularında aspirasyon pnömonisi sıklığı ve nedenleri
  1. Tez No: 171774
  2. Yazar: AYDIN DENİZ KARATAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET BAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Zehirlenme, Aspirasyon, Pnömoni III
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Amaç: Oral kavitedeki sıvı veya katı taneciklerin, üst solunum yolu sekresyonlarının ya da mide içeriğinin aspirasyonu sonucu meydana gelen akciğer enflamasyonuna aspirasyon pnömonisi (AP) denir. Zehirlenen olgularda solunum sisteminin koruyucu reflekslerinde bozulma meydana gelmekte ve aspirasyonla sonuçlanabilmektedir. Ülkemizde akut zehirlenme olgularında AP'nin sıklığı ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Biz bu çalışma ile zehirlenen olgularda AP'nin sıklığını ve AP gelişmesinde etkili olan faktörleri araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Haziran-2004 ile Aralık-2004 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran akut zehirlenme olguları geriye dönük incelendi. Çalışmaya dâhil edilen olguların akciğer grafisi, fizik muayene ve laboratuvar bulguları standart çalışma formuna not edildi. Bulgular: Çalışmaya 150 akut zehirlenme olgusu dâhil edildi. Olguların yaşlan 16-75 arasında olup yaş ortalaması 29,7 ± 13,5 idi. Ondört olguda AP gelişmişti. AP gelişen olguların %21'i 60-80 yaş arasında idi. Glasgow koma skala (GKS) skoru 13'ten fazla olan olguların %5'inde AP gelişmiş iken, GKS skoru 8'den daha az olan olguların %36.4'ünde AP gelişmişti. AP gelişen olguların %79'u 3 ile 5 saat arasında acil servise başvurmuşlardı. AP gelişen olguların büyük bir kısmım tarım ilacı ile zehirlenenler oluşturmaktaydı (%72). Entübe edilen olguların %70'inde AP gelişmişti. Sonuç: Biz akut zehirlenmelerde AP riskinin ileri yaş, düşük GKS skoru ve organofosfatlara maruz kalmada artabileceğini ve endotrakeal entübasyonun bu riski tamamen ortadan kaldıramayacağı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Subject: The inflammatory injury to the lung parenchyma by the acid contens of stomach or oropharyngeal secretion is defined as aspiration pneumonia (AP). The destruction of protective reflexes in poisoned patients may cause AP. We did not find any study which inspected the frequency of AP in poisoned patients in Turkey. Our aim is to explain the frequency of AP in poisoned patients and the factors which effected the development of AP. Material and methods: This retrospective study included the poisoned patients admitted to Ondokuz Mayıs University School of Medicine Department of Emergency Medicine from June-2004 to December-2004. Chest radiography, laboratory results, and physical examination of patients were recorded. Results: There were 150 poisoning patients. The ages of patients altered from 16 to 75. The average age of patients was 29,7 (SD13,5). There were fourteen cases whose develop AP. Twenty one percent of patients who developed AP were among 60 and 80 years old. AP had developed in 5 % of the patients whose Glasgow coma scala (GCS) score more than 13. This range increased to 36,4 % in the patients who GCS < 8. Seventy nine percent of the patients who were developed AP arrived to the hospital between 3 and 5 hours. AP had developed mostly in the poisoning with pesticides (72 %). AP had developed 70 % of inbubated patients. Conclusion: We are thinking that the risk of developing of AP increase with age, low GCS, and poisoning with pesticides. Endotracheal intubation may not completely protect the respiratory system. Key word: Poisoning, Aspiration, Pneumonia rv