Onikomikozda tanı yöntemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 171798
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLGÜN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Onychomycosis, standart KOH preparation, KOH preparation for 24 hours, histopathological examination
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Günümüzde onikomikoz tanısında en çok kullanılan labaratuvar metodları standart KOH incelemeden oluşan direkt mikroskopi ve fungal kültürdür. Alternatif olarak kullanılan diğer yöntemler ise 24 saatlik KOH incelemesi ve tırnak plağının histopatolojik incelemesidir Çalışmamızda bu yöntemlerin onikomikoz tanısındaki duyarlılığını karşılaştırmayı amaçladık. Onikomikoz şüphesi olan 58 hastadan 58 tırnak örneği alınarak, standart KOH inceleme, 24 saatlik KOH inceleme, kültür ve histopatolojik inceleme ile fungal elemanların varlığı açısından değerlendirildi. Sekiz hastada her dört yöntem negatif bulunarak toplam 46 hastaya onikomikoz tanısı konuldu. Standart KOH inceleme ile 27 (%50), 24 saatlik KOH inceleme ile 37 (%68.5), kültürle 14 (%25.9) ve histopatolojik inceleme ile 40 (%74.1) hastada mantar tespit edildi. Bu yöntemlerin duyarlılığı sırasıyla %58, %80.4, %30.4 ve %87 olarak bulundu. Bu sonuçlara göre histopatolojik inceleme ve 24 saatlik KOH incelemenin duyarlılığı, standart KOH inceleme (p0.05). Sonuç olarak klinik görünümü ile onikomikozdan şüphelenilen, standart mikroskopik inceleme ve kültürle mantar tespit edilemeyen olgularda, 24 saatlik KOH ve histopatolojik incelemenin doğru tanı sıklığını artırabileceği düşünülmektedir. Anahtar kelimeler; Onikomikoz, standart KOH inceleme, 24 saatlik KOH inceleme, histopatolojik inceleme. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Standart KOH preparation and fungal culture are the most prefered methods used for diagnosis of onychomycosis. Alternatively used other methods are histopathological examination and KOH preparation for 24 hours. Objective : In this study our aim was to assess the sensitivity of standart KOH preparation, KOH preparation for 24 hours, fungal culture and histopathological examination for the diagnosis of onychomycosis. Methods: Nail samples were taken from 54 patients with clinical suspicion of onychomycosis and by standart KOH preparation, KOH preparation for 24 hours, fungal culture and histopathological examination methods the samples were searched for presence of fungal elements. Results: Onychomycosis was diagnosed in the 46 samples. Samples of 8 patients were negative by all methods. Fungal elements were observed by standart KOH preparation in 27 patients (50%), by KOH preparation for 24 hours in 37 patients (68.5%), by culture method in 14 patients (25.9%) and by histopathological examination in 40 (74.1%) patients. The sensitivity values of these methods were 58%, 80.4%, 30.4% and 87% respectively. Conclusions: According to these results histopathological examination and KOH preparation for 24 hours method are more sensitive than the KOH preparation (p0.05). In patients with clinical suspicion of onychomycosis, when standart KOH preparation and culture methods are negative, KOH preparation for 24 hours and histopathological examination may increase the likelihood of having the wright diagnosis.