Çocukluk çağı serabrovasküler olaylarda etiyoloji, risk faktörleri, sonuçlar
- Tez No: 171799
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR ALİ TAŞDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı inme, risk faktörleri, klinik ve laboratuar özellikler XI, Stroke in childhood, risk factors, clinical and laboratory assessments XIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Serebrovasküler hastalıklar çocuklarda kronik morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Çocukluk çağında serebrovasküler hastalıkların beyin tümörleri kadar sık görüldüğü ortaya konulmuştur. Çocukluk çağı inmelerinde çok fazla risk faktörü rapor edilmekle birlikte vakaların üçte birinde sebep bulunamayabilir. Etiyolojinin bilinmesi hastalığın tedavi süresinin, prognozun belirlenmesinde ve tekrarlarının önlenmesinde belirleyicidir. Bu çalışma, bölgemizdeki çocukluk çağı inmelerinde etiyolojik nedenleri, risk faktörlerini, hastaların klinik ve laboratuar özelliklerini ve onların sonuçlarla ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Ocak 1997-Haziran 2005 tarihleri arasında Pediatrik Nöroloji bilim dalında, postnatal 28. gün ile 18 yaş arasında çocukluk çağı inme tanısı ile takip edilen hastaların retrospektif ve prospektif incelemesi sonucu gerçekleştirildi. Hastaların sonuçlarını karşılaştırmak amacı ile 50 çocukla kontrol grubu oluşturuldu. Hastaların 55'i (%59,2) iskemik inme, bunların 48'i (%87,3) arteryal iskemik inme, 7'si (%12,7) sinovenöz tromboz, 37'si (%40,8) hemorajik inmeydi. Her iki inme tipinde erkeklerin sayısı fazla idi. İskemik inmeli hastalarda erkek/kız oranı 1,3, hemorajik inmeli hastalarda 1,8 olarak saptandı. Arteryel iskemik inmeli hastaların ortalama tanı yaşı 59,0±56,9 ay (2-168), SVT'lu hastaların tam yaşı 40,8±45,7 ay (2-132), Hİ'li hastaların 46,0±65,6 ay (2-192) olarak bulundu. Ortalama takip zamanı Hİ'de 43,5±42,3 ay (1- 142), Aİİ'de 46,2±37,0 ay (1-123), SVT'da 13,4±11,3 ay (3-339) olarak belirlendi. İskemik inmeli çocukların 6'smda (%10,9) ailede primer trombofili düşündürecek tromboz öyküsü vardı. İskemik inmeli çocukların 8'inde (%14,5) 4 hafta öncesine kadar geçirilmiş minör kafa travması, 13'ünde (%23,6) 4 hafta öncesine kadar geçirilmiş ÜS YE, 11 'inde (%28,2) başvurudan 4 hafta öncesine kadar baş ağrısı, 7 'sinde (%14,6) 3 ay öncesine kadar geçirilmiş suçiçeği enfeksiyonu öyküsü olduğu belirlendi. Arteryel iskemik inmeli hastaların 19'u (%34,6) hemiparazi, 9'u (%18,7) epileptik nöbet ve 6'sı (%12,5) bilinç değişikliği, Hİ'li hastaların 9'u (%24,3) epileptik nöbet, 6'sı (%16,2) kusma, 5'i (%13,5) kusma+fokal epileptik nöbet, 3'ü (%13,5) kusma+bilinç kaybı, 5'i (%13,5) hemiparazi ile başvurdu. Xİskemik inmeli 55 hastanın 20'sinde (%36,3) birden fazla risk faktörü vardı. Aİİ'li hastaların 11'inde (%22,9) kardiyak risk faktörü, 10'unda (%20,8) enfeksiyon, SVT'lu hastaların 5 'inde (% 71,4) enfeksiyon vardı. Hemorajik inmeli hastaların 15'inde (%40,5) K vitamin eksikliği, 6'smda (%16,2) trombositopeni, 4'ünde (%10,8) trombositopeni ve faktör eksikliği, 3 'ünde (%8,1) sistemik hipertansiyon, l'inde (2,7) hemorajik enfarkt, l'inde (2,7) faktör V eksikliği, l'inde (%2,7) faktör VIII eksikliği risk faktörü olarak belirlendi. Çalışmamızda Aİİ'li 5 (%11,9), SVT'lu 1 (%14,3), kontrol grubundaki 5 (%10,0) çocukta heterozigot pozitif FV Leiden mutasyonu saptandı. Aİİ'li 4 (%9,5), SVT'lu 1 (%14,3), kontrol grubundaki 3 (%6,0) çocukta heterozigot protrombin 20210 G-A mutasyonu saptandı. Arteryel iskemik inmeli 26 (%61,9) heterozigot, 7 (%16,7) homozigot, SVT'lu 3 (%42,9) heterozigot, kontrol grubundaki 21 (%42,0) çocukta heterozigot, 4 (%8,0) homozigot pozitif MTHFR mutasyonu saptandı. Çalışmamızda protein C, protein S, antitrombin III eksikliği nadiren saptandı. Antikardiyolipin antikor pozitifliği saptanmadı. Orak hücre anemili hasta saptanmadı. Çalışmamızda 30 mg/dl üzerinde Lp(a) düzeyinin [OR=12,250 (1,250- 117,720)], hiperhomosisteineminin [OR=9,000 (1,294-62,594)], Faktör VIII yüksekliğinin [OR=4,210 (1,639-10,815)], hiperkolesteroleminin [OR=4,500 (1,461- 13,859)] inme riskinde artışa neden olduğu saptandı. Arteryel iskemik inmeli hastaların 10'unun (%20,8), hemorajik inmeli hastaların 14'ünün (%37,8) öldüğü saptandı. Arteryel iskemik inmeli hastalarda enfeksiyonun varlığı ağır sonuç ve ölüm için önemli risk olarak saptandı (p=0,022). Aİİ'li hastalarda akut dönemde antitrombotik tedavinin prognoz ile ilişkili olduğu; tedavi uygulanmayanlarda ağır durum ve ölüm oranlarının istatistiksel olarak daha fazla olduğu saptandı (p=0,040). İki veya daha fazla sayıda enfarkt alanı olması arteryel iskemik inmeli çocuklarda ölüm için istatistiksel olarak önemli risk faktörü olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cerebrovascular disorders are an important cause of mortality and morbidity in children. Childhood strokes are not so rare as once thought and its incidence is similar to pediatric brain tumors. Variable risk factors for stroke in children have been reported, but approximately in one third of cases no obvious cause or underlying disorder can be detected. Determining the etiology of stroke is crucial because it will be guide for treatment and be predictive risk for recurrence. The aim of this study was to describe the etiological reasons, risk factors, clinical presentations, localizations of infarct or hemorrhage, laboratory assessments for stroke in children and their relationships with outcomes. In a combined retrospective and prospective analysis, to identify all patients age 28 days to 1 8 years diagnosed with stroke at Department of Pediatric Neurology in the period between January 1997 and July 2005. Laboratory and other outcomes of patients were compared with healthy control groups. We found 55 (59.2%) ischemic strokes [48 (87.3%) arterial ischemic strokes, and 7 (12.7%) sinovenous thrombus] and 37 (40.8%) hemorrhagic strokes. The predominance of male patients in our series was identified, which male-female rations of 1.3 of ischemic strokes, 1.8 of hemorrhages strokes. The mean age at presentation was 59.0±56.9 month (2-168) for arterial ischemic stroke, 40.8±45.7 month (2-132) for sinovenous thrombus, 46.0±65.6 month (2-192) for hemorrhagic strokes. The median follow-up time was 46.2 month (range: 1-123 month) for arterial ischemic stroke, 13.4 month (range: 3-339 month) for sinovenous thrombus, 43.5 month (range: 1-142 month) for hemorrhagic strokes. Family history of thrombosis was 6 (10.9%) of ischemic strokes. Minor head trauma in the 4 weeks preceding stroke was found 8 (14.5%) of ischemic strokes patients. Nonspecific infection in the 4 weeks preceding stroke was found in 13 (23.6%) of ischemic strokes patients. Varicella zoster infections in the 3 month was found 7 (14.6%) of ischemic strokes patients. Trauma was significantly more common from control groups. In our series, the most frequent presenting symptoms of arterial ischemic stroke were hemiparesis in 19 (34.6%) patients, epileptic seizure in 9 (18.7%) patients and followed by loss of consciousness in 6 (12.5%) patients. The most frequent presenting symptoms of hemorrhages strokes were epileptic seizure in 9 (24.3%) patients, vomiting XIIin 6 (16.2%), vomiting and epileptic seizure in 5 (13.5%) patients, hemiparesis in 5 (13.5%) headache in 28 (67%) patients, vomiting and followed by loss of consciousness in 3 (13.5%) patients. Risk factors were variable and multiple in 20 (36.3%) of the 55 ischemic strokes. Risk factors for arterial ischemic strokes were cardiac disease in 1 1 (22.9%) patients, infections in 10 (20.8%) patients. The most frequent risk factors for arterial hemorrhages strokes were vitamin K deficiency in 15 (40.5%), thrombocytopenia in 4 (10.8%), vascular malformations in 3 (8.1%), systemic hypertension in 3 (8.1%), factor deficiency and thrombocytopenia in 4 (10.8%) patients. Our study was identified 5 carriers (11.9%) of Factor V Leiden mutation, 4 carriers (9.5%) of prothrombin G20210A mutations, 26 (61.9%) of the MTHFR heterozygote carries, and 7 (16.7%) homozygosis of MTHFR in arterial ischemic strokes patients. Children with sinovenous thromboses were identified 1 carrier (14.3%) of Factor V Leiden mutation, 1 carrier (14.3%) of prothrombin G20210A mutations and 3 (42.9%) of MTHFR heterozygote carries. There was no difference between ischemic stoke patients and controls for the FV Leiden, prothrombin G20210A, MTHFR C677T mutations. Increased Lp (a) [OR=12,250 (1,250-117,720)], Factor VIII [(OR-4,210 (1,639-10,815)], cholesterol (OR=4,500 (1,461-13,859), homocystein [(OR=9,000 (1,294-62,594)] levels are important risk factors for spontaneous ischemic stroke in childhood. Five (20.8%) of the 48 arterial ischemic stroke patients and 14 (37.7%) of the hemorrhages strokes patients died. Arterial ischemic stroke recurred in 5 (10.4%) patients. The outcomes correlated significantly with the size of infarctions (p= 0,022), associated systemic disease (p=0.041), infections risk factors (p=0.022) and multiple risk factors (p=0.024).