Prostat karsinomlarında nöroendokrin tümör hücrelerinin proliferasyona ve apoptozise etkisi
  1. Tez No: 171803
  2. Yazar: ARZU AYDOĞAN ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostatic carcinoma, NED, Chromogranin A, Ki-67 and Bcl-2. VII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Amaç: Prostat adenokarsinomlarında nöroendokrin (NE) tümör hücrelerinin, tümör proliferasyonuna ve apoptozise etkisini incelemek. Gereç ve Yöntem; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında 1985-2005 yılları arasında prostatik adenokarsinom tanısı almış TUR, radikal ve açık prostatektomi materyallerinden oluşan 93 olguya ait kesitler retrospektif olarak incelendi. Kromogranin A, Ki-67 ve Bcl-2 ekspresyonu immünohistokimyasal olarak çalışıldı. Tümörler yüksek nöroendokrin diferensiyasyon gösteren (HNE) ve düşük nöroendokrin diferensiyasyon gösteren (LNE) tümörler olarak NE hücre sayısına göre sınıflandırıldı. NE hücrelerin dağılım paternine göre; tek tek NE hücre içeren, küçük ve büyük grup oluşturacak şekilde NE hücre içeren tümörler olarak da sınıflandırıldı.“Hot spot”alanda 30'un altında NE hücre içeren tümörler LNE, 30 veya daha fazla NE hücre içeren tümörler HNE olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Tümörlerin 76'sında (%81) nöroendokrin diferensiyasyon (NED) vardı. Tümörlerin 53'ü (%70) HNE, 23'ü (%30) LNE tümördü. HNE tümörlerin LNE tümörlere göre daha yüksek proliferatif aktiviteye sahip oldukları gözlendi.“Hot spot”alanda büyük grup oluşturan NE hücre içeren tümörlerin proliferatif aktivitesi, küçük grup oluşturan NE hücre içeren tümörlerden yüksekti.“Hot spot”alanda büyük grup oluşturan NE hücre içeren tümörlerin Bcl-2 boyanma yüzdesi, küçük grup oluşturan NE hücre içeren tümörlerden fazlaydı. Sonuçlar: 1. Prostat karsinomlarmda NE hücre sayısı arttığında proliferatif aktivite artmaktadır. 2. Yüksek dereceli tümörlerde proliferatif aktivite artmıştır. 3. Dağılım paternine göre büyük grup oluşturan NE hücre içeren prostat karsinomlarında küçük grup oluşturan NE hücre içeren prostat karsinomlarına göre Bcl-2 ekspresyonu artmıştır yani apoptozisten kaçış belirgindir. Anafetar Sözcükler: Prostat karsinomu, NED, kromogranin A, Ki-67 ve Bcl-2. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To evaluate the influence of neuroendocrine (NE) tumor differentiation on proliferation and apoptosis in prostatic carcinoma. Materials amd Methods: In this study; tissue slides from 93 prostatic carcinoma specimens prepared between 1985-2005 in Department of Pathology, Faculty of Medicine, Ondokuz Mayis University were reevaluated. Chromogranin A, Ki-67 and Bcl-2 expression are demonstrated immunohistochemically. Tumors were classified as high NE (HNE) and low NE differentiated (LNE), and depending on the distribution pattern, with solitary, small and large clusters of NE tumor cells. Low NE differentiated tumors were defined as less than 30 and HNE as 30 or more NE tumor cells per hot spot. Fimdimgs: Neuroendocrine differentiation (NED) was present at least focally in 81% (76/93) of tumors; 70% (53/76) were HNE and 30% (23/76) LNE. A stronger proliferation as determined by Ki-67 expression was present in HNE tumors compared with LNE tumors and in tumors with large clusters in contrast to tumors with small clusters NE tumor cells. A stronger apoptosis as determined by Bcl-2 expression was present in tumors with large clusters in contrast to tumors with small clusters NE tumor cells. Results: 1- When the number of NE cell increase in prostatic carcinoma, proliferative activity increase 2- Proliferative activity increased in high grade tumors 3- Depending on the distrubition pattern, in tumors with large clusters in contrast to tumors with small clusters NE tumor cells increased Bcl-2 expression, however, it is clear that escapes from apoptosis.