İntrakraniyal anevrizmaların saptanmasında ve karakterizasyonunda multidedektör BT anjiografinin rolü
The role of multidetector CT angiography in determining and characterization of intracranial aneurysms
- Tez No: 171806
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜMİT BELET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, Multidedektör bilgisayarlı tomografik anjiografi, Nontravmatik subaraknoid kanama VIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET İntrakraniyal Anevrizmaların Saptanmasında v® Karakterizasyonynda üultidedektör BT Anjiografinin Rolü Bu çalışmanın amacı intrakraniyal anevrizmaların saptanmasında ve karakterizasyonunda noninvazif bir görüntüleme yöntemi olan MDBTA'nın rolünü değerlendirmektir. Bu amaçla, radyolojik olarak veya lomber ponksiyon ile spontan nontravmatik SAK tanısı alan, klinik olarak veya BT ve/veya MRG ile anevrizma şüphesi olan 165 hastaya intrakraniyal arteriyel yapılara yönelik MDBTA incelemesi, 165 hastanın 65 tanesine de serebral DSA incelemesi yapıldı. MDBTA tetkikleri; anevrizma varlığı, sayısı, lokalizasyonu, boyutu, boynu ve uzanımı yanında varsa tromboz ve kalsifikasyon gibi morfolojik özellikleri yönünden de değerlendirildi. Elde edilen veriler DSA ve/veya cerrahi sonuçları ile karşılaştırıldı. 165 hastanın 26'sında MDBTA ve DSA ile intrakraniyal anevrizma saptanmadı. Geri kalan 139 hastada DSA ve/veya cerrahi ile 200 anevrizma saptandı. MDBTA ile 2 anevrizma yanlış negatif sonuç, bir anevrizmada yanlış pozitif sonuç olarak değerlendirilerek, 139 hastada toplam 199 anevrizma tanımlandı. Bu verilerin ışığında MDBTA'nın duyarlılığı %99, özgüllüğü %96,2 olarak hesaplandı. Ayrıca anevrizmaların morfolojik özellikleri DSA ve/veya cerrahi bulguları ile doğrulandı. Bu bulgularla; intrakraniyal anevrizmaların saptanmasında ve karakterizasyonunda, MDBTA'nın altın standart olan kateter anjiografinin yerini alabilecek minimal invaziv bir görüntüleme yöntemi olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The role of SHiuitidetector CT Angiography in Determining and Characterization of intracraniai Aneurysms The aim of this study was to assess the role of MDCTA which is a non invasive imaging method in determination and characterization of intracranial aneurysms. MDCTA examination was performed to demonstrate intracranial arterial structures in 165 patients who had the diagnosis of spontaneous subarachnoid hemorrhage determined on radiological and LP results and suspected to have aneurysm at CT and/or MRI. Of these 165 patients,65 patient underwent cerebral DSA examination. MDCTA findings were assessed according to the presence of aneurysm, its number, site, size, the neck and its extension, and if present, its morphological features like trombosis and calcification. Data obtained from MDCTA examination was compaired with DSA and /or results of surgury. Aneurysm was detected by MDCTA and DSA in 26 of the 165 patients. In the remaining 139 patients, 200 aneurysms were detected by DSA and/or surgery. In 139 patients, a total of 199 aneurysms were defined by MDCTA, with two false negative and one false positive interpretations. According to these results, the overall sensitivity and specificity of MDCTA for detecting aneurysms were 99% and 96,2%, respectively. Furthermore, morphological features of aneurysms were verified by DSA and /or surgery. Our results indicate that MDCTA is a minimal invasive imaging method that can replace catheter angiography which has been considered the gold standard in detecting and characterizing intracranial aneurysms. KEY WORDS: Intracranial aneurysms, multidetector computerized tomographic angiography, non-traumatic subarachnoid hemorrhage IX