Yapısal büyüme gecikmesi olan çocuklarda kemik metabolizmasının biyokimyasal göstergelerinin ve kemik mineral dansitesinin değerlendirilmesi
- Tez No: 171807
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yapısal büyüme gecikmesi, kemik döngüsünün biyokimyasal göstergeleri, kemik mineral dansitesi. VIII, Constitutional delay of growth, biochemical markers of bone turnover, bone mineral density. X
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yapısal büyüme gecikmesi (YBG) olan vakaların osteopeni ve kemik kırıkları için artmış risk altında olup olmadıkları halen dikkat çekici bir konudur. Bu çocuklarda yaş ve pubertal durumla kemik metabolizmasının biyokimyasal göstergelerinin ve kemik mineral dansitesinin değişimini değerlendirmek amacı ile bu çalışma planlandı. Yapısal büyüme gecikmesi tanısı ile izlenen, yaşlan 65 ile 193 ay arasında olan 32 ( 7'si kız, 25'i erkek) hasta ve kontrol grubunu oluşturan yaşlan 63 ile 205 ay arasında olan 35 (11 'i kız, 24'ü erkek) sağlıklı vakada serum kemik kaynaklı alkalen fosfataz (B-ALP), osteokalsin (OC), prokollajen tip-1 C terminal propeptit (PICP), idrarda total piridinolin (t-Pyd), total deoksipiridinolin (t-Dpyd) seviyesi, DEXA yöntemiyle lumbar vertebra ve femur boynu seviyesinde kemik mineral dansitesinin puberte ve yaş ile ilişkisi araştınldı. Kontrol grubunda 168 ay üstündeki vakalarda idrar t-Pyd ve t-Dpyd düzeyleri diğer iki yaş grubundan düşüktü (p=0,04/0,03). Yaş ile benzer ilişki hasta grubunda da tespit edildi ancak istatistiksel olarak önemli fark yoktu. Ne hasta ne de kontrol grubunda kemik yapım göstergeleri ile yaş arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki saptanmadı. Kontrol grubunda kemik yapım göstergelerinin pubertal durumla değişmediği hasta grubunda ise erken pubertal dönemde OC seviyesinde istatistiksel olarak önemli artış (p=0,008) olduğu ancak B-ALP, PICP de önemli bir değişim olmadığı görüldü. Aynı pubertal evredeki hasta ve kontrol grubu karşılaştınldığında erken pubertal evrede OC'in hastalarda daha yüksek bulundu. B-ALP, PICP için iki grup arasında istatistiksel olarak önemli fark tespit edilmedi. Kontrol grubunda idrarda t-Pyd, t-Dpyd atılımı pubertal durumla değişmediği bulundu. Hasta grubunda t-Dpyd pubertal durumla değişmezken t-Pyd seviyesinde erken pubertal dönemde önemli artış saptandı (p=0,03). Kontrol grubunda prepubertal evrede t-Pyd, t-Dpyd seviyesi hastalardan yüksek tespit edildi (p=0,03/0,03). Erken pubertal dönemde iki grup arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmadı. Hem hasta hem de kontrol grubunda yaş ve puberte ilerledikçe lumber vertebra ve femur boynu KMD'in de arttığı görüldü. Yüz otuz bir ay altı ve 132-167ay arası hasta ve kontrol vakalarının KMD'leri arasında fark yoktu. Kontrol grubundaki yüz altmış sekiz ay üzerindeki vakaların KMDCL2-L4 ) düzeyi hasta grubundakinden daha VIIyüksek olduğu, femur boynu KMD'sinde iki grup arasında fark olmadığı tespit edildi. Aynı pubertal evredeki hasta ve kontrol vakalarının her iki bölge KMD'in farklı olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; YBG olan çocuklarda, sağlıklı çocuklarınkine benzer olarak kemik yapım ve yıkım göstergelerinin belli yaşlarda pik yaptığı sonra azalarak erişkin seviyelere düştüğü, YBG olan çocuklarda KMD'in sağlıklı çocuklarınkine benzer şekilde pubertal evre ile ilişkili olarak yaşla artığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It still takes interest whether cases with constitutional delay of growth (CDG) have an increase risk for osteopenia and bone fractures. This study is planned in order to evaluvate the changes in bone mineral density and in biochemical indicators of the bone metabolism with age and pubertal status for children with CDG. Our study includes a patient group of 32 cases ( 7 girls, 25 boys) ages between 65-193 months whom CDG had been diagnosed and a healty control group of 35 cases ( 11 girls, 24 boys) ages between 63-205 months. The serum bone spesific alkaline phosphatase (BALP), osteocalcin (OC), procollgen I carboxyterminal propeptide (PICP), level of total pyridinoline (t-Pyd) and total deoxypridinoline (t-Dpyd) in urine, lumbar spine and femoral neck bone mineral density (BMD) by DEXA have been evaluated in order to find the relationship with puberty and age. Children older than 168 months in the control group have lower total Pyd, t- Dpyd levels in the urine when compared the remaining two age groups (p=0,04/0,03). A similar relation was detected for the patient group as well but this was not statistically significant. Neither in the patient nor in the control group, there was a statistically significant relation between bone forming indicators and age. Bone forming indicators did not change with pubertal status. In the patient group there was a statistically significant increase in OC level in the early pubertal period in the control group(p=0,008). However there wasn't any statistically significant difference in B-ALP, PICP levels in this group. When compared the patient and control group in the early pubertal period, it is observed that the patient group had a higher level of OC, but there wasn't any statistically significant difference in B-ALP, PICP levels between groups. The excretion of t-Pyd, t-Dpyd in the urine was not changed with the pubertal status in the control group. Total deoxypyridinoline level did not change with the pubertal status in the patient group where as there was a significant increase in t-Pyd level in the early pubertal period (p=0,03). In the control group there were higher t-Pyd, t-Dpyd levels in the prepubertal period than in the patient group (p=0,03/0,03). There wasn't any significant difference between the two groups in the early pubertal period. IXIt was shown that by the increase of age and puberty, lumbar spine BMD and femoral neck BMD increase in both patient and control groups. There wasn't any difference in BMD in patient and control groups who were under 131 months and the subgroups of 132- 167 months. In the control group, cases older than 168 months have higher BMD level when compared with the patient group. When compared the two groups; femoral neck BMD was not different. It was found that either of two regions of BMD was not changed between the patient and control cases at the same pubertal period. In conclusion; we found that biochemical markers of bone turnover make a peak level in some period of life and then it decreases to the adult level. In addition; children with CDG have an increase in BMD with age related with pubertal period, which is similar to healthy children.