Polivinilklorid ve silikon drenlerin adezyon oluşumundaki rolü ve ringer laktat solusyonunun etkileri
  1. Tez No: 171819
  2. Yazar: MUSTAFA ŞADİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAZİP ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polyvinyl chloride, silicone, ringer's lactate, intraperitoneal adhesion. X
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Çalışmanın Amacı: Bu deneysel çalışmanın amacı, günümüzde sıkça kullanılan polivinilklorid ve silikon drenlerin, adezyon oluşumunu önlediği bilinen ringer laktat solüsyonu ile batın lavajı yapılmış ve yapılmamış ortamda adezyon formasyonu üzerine olan etkilerini incelemektir. Uygalaması Yöntemler: Bu deneysel çalışma Ekim 2005 - Haziran 2006 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Araştırma Merkezi'nde etik kurul onayı alınarak yapıldı. Çalışmada 72 adet dişi rat kullanıldı. Denekler kontrol, polivinilklorid, silikon ve polivinilkorid+silikon olarak 4 gruba ayrıldı. Ayrıca her bir grup kendi arasında ringer laktat solüsyonu ile batın lavajı yapılmış ve yapılmamış olarak iki alt gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlann yansı, 3 cm'lik midline insizyonu takiben başka işlem yapılmadan, diğer yansıda ringer laktat solüsyonu ile batın lavajı yapılarak kapatıldı. Çalışma gruplarındaki ratlara 3 cm'lik midline insizyon ile laparatomi yapılarak, dren benzeri tüp uterus arka yüzüne ulaşacak şekilde yerleştirildi ve yine yansı direkt olarak, diğer yansı da ringer laktat solüsyonu ile batın lavajı yapılarak kapatıldı. Operasyondan 21 gün sonra, ratlar sakrifiye edildi ve relaparatomi yapıldı. Oluşan adezyonlar incelendi ve skorlandı. Hem kontrol grubu hem de çalışma grubundan histopatolojik değerlendirme için örnekler alındı. İstatistiksel değerlendirmede, univariate varians analizi, pearson korelasyon analizi ve ki-kare testleri kullanıldı. Çalışmanın Baslgıslan: Gruplar makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Histopatolojide inflamasyonun derecesi, vasküier proliferasyon, adezyon dansitesi ve adezyon yaygınlığı skorlamaları yapıldı. Kontrol gruplarıyla çalışma grupları kıyaslandığında, her üç grupda kontrol grubuna kıyasla, anlamlı derecede adezyon oluştuğu görüldü (p0.05). Ringer laktat solüsyonu kullanılan çalışma gruplarında, kullanılmayanlara göre ortalama adezyon skorları hafifçe düşük çıkmasına karşın, istatistiki anlamlıklık tespit edilmedi (p>0.05). Polivinilklorid ve silikonun beraber kullanımının, ayrı ayrı kullanımlarına göre anlamlı düzeyde bir adezyon artışına yol açmadığı tespit edildi (p>0.05). Sonuç: Abdominal operasyonlardan sonra intraperitoneal katater kullanımı yaygın olarak devam etmektedir. Bu çalışmada açıkça görülmüştür ki, hem polivinilklorid hem de silikon materyaller adezyon formasyonu üzerine benzer oranlarda indükleyici etkiye sahiptir. Ancak, her iki materyalin beraber kullanımının, ayrı ayrı kullanımlarına göre anlamlı düzeyde bir adezyon artışına yol açmadığı kanısına varılmıştır. Ayrıca, ringer laktat solüsyonu ile batın lavajmın, kateter uygulamalarında adezyon formasyonunu önlemede anlamlı düzeyde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar KelimelenPolivinilklorid, silikon, ringer laktat, intraperitoneal adezyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Aim of The Stsady: The aim of this experimental study is to investigate the effects of polyvinyl chloride and silicone drains in the formation of adhesions in the environment which abdominal lavage is made with ringer's lactate solution or not. Applied Methods: This experimental study was made in the Surgical Research Department of Ondokuz Mayıs University School of Medicine between October 2005 and June 2006 with the approval of the ethical committee. 72 female rat were used in the study. The subjects divided into 4 groups as control, polyvinylchloride, silicone and polyvinylchloride+silicone. Also each group had subdivided into 2 groups as abdominal lavaged with ringer's lactate and no abdominal lavage applied. In the control group, after 3 cm midline incision, one half is managed with ringer's lactate solution and closed. In the study groups, after the 3 cm midline incision and laparatomies, drain like tubes were positioned in the back of the uterus, and again abdominal lavages were applied with one half is managed with ringer's lactate solution and then the laparotomies were closed. 21 days after the operations, the rats were sacrified and relaparatomies were applied. The adhesions were assesed and scored. From all of the groups samples were taken for histopathologic research. In statistical evaluation, univariate analysis of variance, pearson correlation analysis and chi-square tests were used. FmdMgs Of The Study: The groups were evaluated macroscopically and histopathologically. Histopathologicaily, the grade of the inflammation, vascular proliferation, density of the adhesion and the expansion of the adhesion is scored. When the control group, compared with the study groups, it has been shown that the study groups caused significant amounts of adhesions when compared to the control group (p0.05). In the groups where ringer's lactate was used,although slightly lower adhesion scores were found compared to the groups where it wasn't used, no statistical difference was found (p>0.05). It has been found that the use of pvc and silicone at the same time didn't have any statistical differance in adhesion scores over their use seperately (p>0.05). Placing intraperitoneal catheter after the abdominal operations are still in use. This study clearly showed that both pvc and silicone materials have the similar inducing effects on adhesion formation. But their use at the same time didn't have significant increase in adhesion formation when compared with their use separately. Besides it is been show that abdominal lavage with ringer's lactate solution doesn't have significant effect on the prevention of adhesion formation.