Preterm bebeklerde beslenme intoleransı ile glukagon-benzeri peptid 2 arasındaki ilişki
The relationship between glucagon like peptide 2 and feeding intolerance in preterm babies
  1. Tez No: 171958
  2. Yazar: FEHİME ESRA ARUN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme intoleransı, GLP-2, preterm, yenidoğan 34, feeding intolerance, GLP-2, newborn, preterm 35
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Glukagon-benzeri peptid 2 (GLP-2) başlıca ince barsağın distaline yerleşmiş enteroendokrin L hücreleri tarafından sentezlenen, enteral besinler ile stimüle edilen ve intestinal adaptasyon ve gelişimde önemli rolleri bulunan bir peptiddir. Bu çalışmada amacımız, preterm bebeklerde GLP-2 ile beslenme intoleransı arasındaki ilişkiyi araştırarak, GLP-2'nin beslenme intoleransı gelişimindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmaya 20 term ve 28 preterm bebek dahil edildi. Preterm bebeklerden, karın distansiyonu, artmış gastrik rezidüel volüm ve gastrik aspiratta safra bulunması kriterlerinden en az birine sahip 13 bebek beslenme intoleransı olarak değerlendirildi. Enteral beslenmeden hemen önce (açlık) ve beslenmeden sonra 60. dakikada (post-prandiyal) ölçülen plazma GLP-2 düzeyleri, seçilen klinik parametreler ile korele edildi. Beslenme intoleransı gösteren preterm bebeklerde açlık ve post-prandiyal GLP-2 düzeylerinin, GLP-2 artış yüzdesinin anlamlı olarak daha düşük olduğu ve bu bebeklerin daha düşük ağırlıklı olduğu, daha uzun süreli enteral beslendikleri ve daha uzun hastanede kaldıkları belirlendi. Sonuç olarak, GLP-2'nin yenidoğanlarda beslenme fonksiyonunun düzenlenmesinde önemli bir peptid olduğunu, düşük düzeyinin beslenme intoleransının gelişiminde rol oynadığını ve preterm bebeklerde daha sık görülen gelişme geriliği, nekrotizan enterokolit ve sepsis gibi sorunlarda, profilaktik ya da tedavi amaçlı kullanılımının araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Glucagon-like peptide 2 (GLP-2) is a peptide hormone produced in the enteroendocrine L-cell located primarily in the distal intestine and stimulated by enteral nutrients, and plays diverse roles in the intestinal adaptation and growth. We aimed to investigate the relation between feeding intolerance and GLP-2 in preterm newborns to address the role of this peptide in the development of feeding intolerance. The study included 20 term and 28 preterm neonates. Of preterm babies, 13 showed feeding intolerance fulfilling at least any of the criteria including abdomen distention, increased gastric residual volume and presence of bile in the gastric aspirate. The plasma GLP-2 levels measured prior to enteral feeding (fasting level) and at 60 minutes after the beginning of the feeding (post-prandial level) were correlated with a number of clinical parameters. There was no statistical difference between GLP-2 levels of preterm babies and those of term babies. In addition, preterm neonates with feeding intolerance showed significantly lower levels of GLP-2 levels and increase ratio, increased duration of enteral feeding and hospitalization. In conclusion, we think that GLP-2 plays a significant role in the regulation of feeding in newborns, the preterm babies with lower levels of GLP-2 carry a risk in the development of feeding intolerance associated with low birth weight, and it is worth investigating the therapeutic and prophylactic rationale of GLP-2 administration in the common problems of preterm birth such as growth retardation, narcotizing enterocolitis and sepsis.