Deneysel olarak klor gazı inhale ettiren ratlarda N-asetil sisteinin tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of the treatment effectiveness of N-acetylcyteine in rats, to whom chlorine gas was inhalated experimentally
- Tez No: 171982
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN SÖZÜER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Asetilsistein, Cfe, deneysel modeL ratlar 40, Acetylcysteine, chlorine, experimental model, rats 42
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Klor gazı inhalasyonu sonucu meydana gelen klor gazı zehirlenmeleri, acil servislerde yaygın olarak karşılaşılan zehirlenmelerdendir. Klor gazı zehirlenmelerinin tedavisinde semptomatik yaklaşım dışında, oluşan organ ve doku hasarım azaltmaya yönelik kabul görmüş bir tedavi yaklaşımı yoktur. Çalışmamızda ratlarda oluşturulan klor gazı zehirlenmesi sonrası antioksidan ve koruyucu özelliği kanıtlanmış olan N-asetil sistein'm bu özelliğinden faydalanarak organ hasarlarını azaltmayı amaçladık. Ratlar randomize olarak 10'ar rattan oluşan beş gruba ayrıldı. Grup l'e deney süresince hiçbir şey verilmedi. Grup 2 ve grup 3, 6. saatteki kontrol ve N- asetil sistein grubu olarak alındılar Grup 4 ve grup 5, 24. saatteki kontrol ve N-asetil sistein grubu olarak alındılar. Ratlara 20 dakika ortam havasında 200 ppm olacak şekilde klor gazı verildi. Klor gazı verildikten hemen sonra intraperitoneal olarak 40 mg/kg dan N-asetil sistein verildi. Aynı dozda N-asetil sistein, 3 saat sonra aynı yol ile tekrar uygulandı. Kontrol grubuna da aynı şekilde ve aynı miktarda Serum fizyolojik verildi. Ratlar sakrifiye edilmeden önce kan gazı alındı. Ratlar sakrifıye edildikten sonra beyin, akciğer, kalp doku örnekleri alındı. Ratlar da 6. ve 24.saatte ph değerlerinde anlamlı bir düşme tespit edildi. Akciğer doku glutatyon düzeylerinin de benzer olarak 6. ve 24. saatte azalmış olduğu bulundu. Akciğer dokusunda hem 6. saat hem de 24. saatte hasar gözlendi. Beyin dokusunda ise sadece 24. saatte hasar mevcuttu. Kalp dokusunda histopatolojik olarak hasar tespit edilemedi. 39N-asetil sistein 6. ve 24. saatte kan gazı ph ve akciğer doku Glutatyon düzeylerinde yükselmeye neden oldu. Bu yükselme 24. saatte daha belirgindi. Histopatolojik olarak N-asetil sisteinin 6. ve 24. saatlerde akciğer dokusunda düzelmeye neden olduğu görüldü. Beyin dokusunda 24. saatte kontrol grubuna göre hasan tamamen düzelttiği görüldü.. Sonuç olarak klor gazı inhalasyonu sonrasında N-asetil sisteinin ratlardaki organ hasarını azaltmaya yönelik etkili bir ajan olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of the Treatment Effectiveness of N-Acetylcysteine in Mats, to Whom Chlorine Gas Was Inhalated Experimentally. Abstract Cİ2 gas poisoning one of the poisonoings commonly encountered in emergency departmants. Except for the symptomatic approach, a treatment approach which is accepted to reduce organ and tissue damages is not present in chlorine gas poisoning treatment yet. The aim of this experimental study is to reduce organ damages after the chlorine gas poisonong in rats by using NAC that has protective and antioxidant features. Rats were randomly divided into 5 groups, each consisting of 10 rats. Nothing was given to group 1 during the experiment. Group 2 and group 3 were assigned as 6th- hour control and 6th- hour NAC groups. Group 4 and group 5 were assigned 24th-hour control and 24th-hour NAC groups. Cİ2 gas was administered to rats so as to be 200 ppm in 20 minutes. Following this, NAC was administered intraperitoneally from 40 mg/kg dose. After 3 hours NAC was administered again in the same dose and the same way. The control groups received SF in the same dose and the same way. Before the rats sacrified, blood samples were obtained for the blood gas analysis. After the rats sacrified; the brain, the lung and the heart tissue samples were obtained. There was a atastically significant decrease in 6th- hour and 24th-hour ph values in rats. Glutathion levels in the lung tissue, in 6th- hour and 24th-hour were 41also decreased. In lung tissue damage was found in 6th- hour and 24th-hour. In brain tissue, damage was found only in 24th-hour. Histopathologically, a damage could not be found in heart tissue. We observed that NAC has caused a recovery histopathologically in lung tissue in 6th- hour and 24th-hour. Compared to the control group, it was observed that NAC recovered the damage in brain tissue. We conclude that, NAC can be used as an effective agent to reduce organ damage in rats after the Cİ2 gas inhalation.