Diz ameliyatı için ropivakain, ropivakain+lidokain, ropivakain+fentanil ile epidural anestezi uygulaması
The epidural anesthetic practice with ropivacaine, ropivacaine+lingocaine or ropivacaine+fentanyl for knee surgery
- Tez No: 171988
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELVAN TERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Epidural anestezi, fentanil, lidokain, ropivakain. VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
2.6. TÜRKÇE ÖZET Amaç: Son zamanlarda epidural anestezide kullanımı yaygınlaşan bir lokal anestezik ajan olan ropivakaine, lidokain veya fentanil ekleyerek sağlanan anestezinin etkinliğini ve kalitesini karşılaştırmaktır. Hastalar ve yöntem: Çalışmamıza, diz cerrahisi yapılacak ASA I-Il grubu 45 hasta alındı. Hastalar rastgele 3 gruba ayrılarak, Grup R'ye 20 mL %0.75'lik ropivakain, Grup RL'ye 10 mL %0.75'lik ropivakaine ilaveten 10 mL %2'lik lidokain, Grup RF'ye ise 20 mL %0.75'lik ropivakaine 40 ug fentanil ilave edilerek lomber epidural anestezi uygulandı. Çalışmada grupların turnike yerleştirme, ameliyata başlama, analjezi ve motor blok süreleri ile SAB, DAB, KAH, VAS değerleri kaydedildi. Bulgular: Turnike yerleştirme ve ameliyata başlama zamanlarında en kısa süre Grup RF'de (11/20 dak), en uzun süre Grup R'de ( 18/27 dak) bulundu. Grup RL'nin ise 15/22 dak idi. Toplam analjezi ve motor blok zamanlarında en kısa süre Grup RL'de (185/161 dak), en uzun süre ise Grup RF'de (277/235 dak) gözlendi. Grup R'de ise 235/184 dak ölçüldü. Başlangıçta tüm gruplarda ameliyatların başlaması için yeterli anestezi şartlan sağlanmışken, ameliyatların ilerleyen zamanlarında, Grup RL'de 5 hasta da epidural anestezinin yetersizliği nedeniyle vakalara genel anestezi ile devam edildi. Bu durum hasta memnuniyetine de yansıyarak, hastalar tarafından Grup RF anestezi kalitesi en iyi, Grup R iyi, Grup RL kötü olarak değerlendirildi. Çalışmamız esnasında epidural anesteziye bağlı major bir komplikasyon görülmedi. Hipotansiyon ve titreme en sık gözlenen yan etkilerdi. Hipotansiyon daha çok fentanil eklenen grupta görülürken, tam tersi olarak titreme bu grupta hiç olmadı. Sonuç: Çalışmamızda, ropivakain ve ropivakain-fentanil gruplarındaki tüm olgularda yeterli seviyede ve kalitede epidural anestezi sağlanırken, fentanil eklenen grupta daha kısa etki başlama ve daha uzun analjezi ve motor blok süreleri bulundu, ropivakain-lidokain grubunda epidural anestezi yetersiz bulundu. Bu sonucun VIkullanılan lokal anestezik miktarı ve lidokainin farmakokinetiğine bağlı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
2.7. ABSTRACT THE EPIDURAL ANESTHETIC PRACTİCE WITH ROPİVACAİNE, ROPİVACAİNE+LİGNOCAİNE OR ROPİVACAİNE+FENTANYL FOR KNEE SURGERY Aim : The aim of our study was to compare epidural anesthesia and patient comfort with recent found local anesthetic ropivacaine, ropivacaine + lignocaine and ropivacaine + fentanyl. Patients and Methods : In our study, 45 ASA physical status I or II patients scheduled for knee surgery and patients were randomly assigned to one of the three goups and epidural anesthesia was performed. Group R received 20 ml of 0.75% ropivacaine, Group RL received 10 ml of 0.75% ropivacaine + 10 ml of 2% lignocaine, Group RF received 20 ml of 0.75% ropivacaine + 40ug fentanyl. In study, tourniquet application times, operation starting times, motor block times, SAP, DAP, HR and VAS scores were recorded Results : Tourniquet application and operation starting times were shorter in Goup RF than Groups RL and R, 11/20, 15/22 and 18/27 minutes, respectively. Analgesia and motor block times were 185/161 minutes in Group RL, 235/184 minutes in Group R and 277/235 minutes in Group RF. Although anesthesia and analgesia for operations were adequate in all groups at the beginning of the operations, we continued to the operation with general anesthesia because of the inadequate epidural anesthesia at 5 patients in Group RL. Patient comfort and anesthesia quality were declerated best for Group RF, good for Group R and bad for Group RL by study patients. The incidence of major side effects because of epidural anesthesia did not reach statistical significance in our study. The most seen side effects were hypotension and shivering. Although hypotension was most seen in fentanyl group, we did not see any shivering in fentanyl group. VIIIConclusion : In our study, we usually found adequate and comfortable epidural anesthesia in ropivacaine and ropivacaine + fentanyl groups. Motor block times and analgesia was rapid and longer than other two groups in ropivacaine + fentanyl group. Epidural anesthesia was inadequate in ropivacaine + lignocaine group and local anesthetic volume and pharmacokinetics of lignocaine used in the study may be the reasion of this result. Key words : epidural anesthesia, fentanyl, lignocaine, ropivacaine IX