Meme kanseinde topoizomeraz II-alfanın prognostik önemi
Prognostic significant of topoisomerase II alpha in breast carcinoma
  1. Tez No: 171987
  2. Yazar: METİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Breast cancer, prognosis and Topisomerase II alpha
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET GİRİŞ: TOPO II aşın ekspresyonu olan tümörlerin antrasiklinlere daha iyi cevap verdiğini gösteren pek çok çalışma vardır. Çalışmamızda bu enzim ekspresyonunu yüksek riskli ve düşük riskli meme kanseri hastalarında immünhistokimyasal olarak göstererek, bu aktivitenin hastalığın prognozu üzerine olan etkisini belirlemeye çalıştık. HASTALAR VE YÖNTEM: Mart 1999-Haziran 2003 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji ünitesine, meme kanseri tanısıyla cerrahi yapılmış ve 21 'i yüksek riskli, 16' sı ise düşük riskli toplam 37 hasta alındı. Yüksek riskli meme kanseri hastalan taksan ve antrasiklin içeren adjuvan KT ve RT alırken düşük riskli hastalardan 3' üne herhangi bir tedavi verilmedi, 4'üne sadece adjuvan hormonal tedavi, 9'una ise adjuvan KT verildi. Bu grupta sadece 1 hasta adjuvan RT aldı. TOPO II alfa ekspresyonu, nükleer boyanma gösteren hücre sayısına göre 4 kategoriye aynlarak %35 ve üzerinde (3+ ve 4+) nükleer boyanma gösterenlerde pozitif, diğerlerinde negatif olarak kabul edildi. BULGULAR: Tüm hastalar için ortanca yaş 42 yıl (sınırlar 23-78) idi. Histopatolojik olarak 32 (%86.5) hasta DDK tanısı almıştı. İki hasta evre I, 15 hastaevre II, 20 hasta ise evre III idi. Tüm hastalar için ortanca takip süresi 32.5 ay (sınırlar, 18-64) idi. Hastaların %45.9' unda TOPO II alfa ekspresyonu pozitif idi. TOPO II alfa boyaması pozitif olan 17 hastadan 10'unda (%58.8) aynı zamanda IIER-2 ekspresyonu da vardı. Çalışmamızda tümörün grade' i (p^0.015), çapı (p=0.019), lenf nodu pozitifliği (p=0.001), lenf nodu sayısının artması (p=0.033) ve yaş (p=0.039) ile TOPO II alfa ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterildi. Lenf nodu pozitifliği ve lenf nodu sayısının artması ile hastalıksız sağkalım süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterilirken (sırasıyla, p=0.04 ve p=0.03) TOPO II alfa ve hastalıksız sağkalım arasında anlamlı ilişki gösterilemedi (p=0.14). TARTIŞMA: Çalışmamıza göre TOPO II alfa ekspresyonu tümörün agıesiv davranışı ile ilişkili görünmekle birlikte bunu doğrulayıcı daha fazla hasta sayısı ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamızda TOPO II alfa ve HER-2 ekspresyon oranının yüksek çıkması pek çok faktöre bağlanabileceği gibi, bu durum bizim hasta grubumuzun yüksek riskli hastalan içermesine bağlı olabilir. Ayrıca bizim hastalarımızda tümör davranışının ve antrasiklin cevabının diğer toplumlardan farklı olabileceğini de göstermektedir. Analılar Kelimeler: Meme kanseri, Pıognoz, TOPO II alfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTRODUCTION: There are many studies that show tumors overexpressing TOPO II have better response to anthracyclines. In our study we aimed to show the expression of this enzyme at high and low risk breast cancer patients and the effect of this activity on prognosis of this disease. MATERIAL AND METHODS: Thirty-seven operable breast cancer patients including 21 high risk and 16 low risk who were followed at Erciyes University Medical Oncology clinic between March 1999 and June 2003 were enrolled into this study. High risk patients received adjuvant chemotherapy consisting taxane and anthracycline and radiotherapy, 3 of the low risk patients received no adjuvant therapy, 4 adjuvant hormonal therapy, 9 adjuvant CT. Only one patient received RT in this group. TOPO II alpha expression was categorized in 4 groups according to cell numbers showing nuclear staining, 35% and higher expression (3+ and 4+ nuclear staining) was accepted as positive and others negative.RESULTS: Median age of all patients was 42 years (range 23-78). Histopathologically 32 patients (86.5%) were diagnosed as IDC. Two patients were stage I, 15 stage II, 20 stage HI. Median follow-up time was 32.5 months (range 18- 64). TOPO II alpha expression was positive in 45.9% of the patients. Ten patients (58.8%) among 17 patients showing TOPO II expression had also HER-2 expression. There was statistically significant relationship between TOPO II alpha expression and tumor grade (p=0.015), diameter (p=0.019), lymph node positivity (p=0.001), increased number of lymph nodes (p=0.033) and age (p=0.039). There was statistically significant relationship between disease free survival (DFS) and lymph node positivity and increased number of lymph nodes (p=0.04 and 0.03, respectively), however no significant relation was detected between TOPO II alpha expression and DFS (P=0. 14). DISCUSSION: TOPO II alpha expression seemed to be related to the aggressive behavior of the tumor in this study, however there is a need to confirm these findings in larger studies. High expression of TOPO II alpha and HER-2 in this group may be due to many factors, and this may also show that tumor behavior and anthracycline response may be different in our patients compared to other group of patients.