Deneysel ezilme tipi arter kesisi anastomozlarında doksisiklinin intimal kalınlaşmayı önleyici etkisi
The preventive effect of doxycycline on intimal thickening after experimental crushed artery anastomosis
  1. Tez No: 172025
  2. Yazar: BAYKURT ÖZBEY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL BENLİER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriyel yaralanma, İntimal kalınlaşma, Matriks metalloproteinaz, Doksisiklin. 27
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Bu çalışmada deneysel ezilme tipi yaralanma sonrası anastomoze edilen arterde doksisiklinin intimal kalınlaşmayı önleyici etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 42 adet 300-350 g ağırlığında erişkin erkek Wistar-Albino cinsi sıçan kullanılmıştır. Deney için 3 grup oluşturulmuştur. Gruplar sırasıyla; Grup 1 : Kontrol (n=6), Grup 2: Ezilme tipi arter kesisi-anastomoz-tedavisiz (n=18), Grup 3: Ezilme tipi arter kesisi- anastomoz-dosisiklin tedavisi (n=18). Kontrol grubu hariç diğer gruplardaki deneklerin sol karotis kommunis arterlerinde ezilme tipi yaralanma oluşturularak ezilen damar ortasından kesildi ve kesik damar uçları standart mikroanastomoz tekniği ile uç uca sürüre edildi. Ezilme tipi arter yaralanması oluşturulup anastomoz yapılan ve tedavi uygulanan deney grubundaki sıçanlara cerrahi işlemden hemen sonra oral yolla 30 mg/kg/gün dozunda doksisiklin 7 gün süre ile verildi. Histopatolojik inceleme için 1, 7 ve 28. günlerde anastomoz yapılan karotis arterlerinden anastomoz hattının proksimal ve distalinden 0.5 cm uzaklıkta kesilerek 1 cm uzunluğunda arteriyel segment alındı. Arteriyel intimal kalınlaşma histopatolojik olarak incelendi. Histopatolojik sonuçlar Kruskal-Wallis varyans analizi ve Mann Whitney U testleriyle değerlendirildi. 28. günde doksisiklin verilen grupta oluşan intimal kalınlaşmanın tedavi verilmeyen grup ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak azaldığım gözlemledik. Sonuç olarak, histopatolojik değerlendirmeler ışığında, oluşturduğumuz deneysel ezilme tipi arter kesişi anastomozu modelinde doksisiklin tedavisinin intimal kalınlaşmayı önleyici etkisinin olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
THE PREVENTIVE EFFECT OF DOXYCYCLINE ON INTIMAL THICKENING AFTER EXPERIMENTAL CRUSHED-CUT ARTERY ANASTOMOSIS SUMMARY The preventive effect of doxycycline on intimal thickening after crushed-cut artery anastomosis was examined in this experimental study. Fourty-two male Wistar-Albino rats weighing 300 to 350 g were used in this study. For the experiments, three groups were formed. Group 1: Control (n=6), Group 2 (n=18): Crush injury, no treatment, Group 3 (n=18): Crush injury, doxycycline treatment. In group 2 and 3, after making crush injury to left carotid artery of the rat, artery was cut with microscissors in the middle of the crushed segment and then anastomosed with conventional suture technique. In treatmet group (Group 3), doxycycline 30 mg/kg/day was administred via oral route between 0 and 7 days. In 1, 7 and 28 days, the anastomosed vessel was resected for histologic study in group 2 and 3. The control group underwent resection of the left carotid artery for microscopic evaluation. Arterial intimal thickening was evaluated as a histopathological finding. Results was evaluated with Kruskal-Wallis and Mann Whitney U tests.