Obez kişilerde serum nitrik oksit (NO) total antioksidan aktivite (AOA) ve okside LDL'nin (Ox-LDL) araştırılması
Investigation of serum nitric (NO), total antioxidant activity and oxidized LDL (Ox-LDL) levels of obese subjectsand healthy controls
- Tez No: 172058
- Danışmanlar: PROF.DR. İDRİS MEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Obesity, Nitric Oxide(NO), Oxidized LDL (Ox-LDL), Total Antioxidant Activity (AOA) 76
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
6.0ZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü BİYOKİMYA(TIP) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2005 Fatma Hümeyra Yerlikaya Obez Kişilerde ve sağlıklı kişilerde Serum Nitrik Oksit(NO) Total Antioksidan Aktivite (AOA) ve Okside LDL'nin (Ox-LDL) Araştırılması Bu çalışma, toplam 33 obez ve 30 kontrol vakası üzerinde gerçekleştirildi.Obez kişilerin obezite dışında bilinen hiçbir klinik şikayeti ve bulgusu (diabetes mellitus, hipertansiyon vs.) olmamasına dikkat edildi.Obezite kriteri olarak vücut kitle indeksi (VKİ) kullanıldı. Obez vakalar 29-69 yaşlan arasında 8 erkek ve 25 kadın, kontrol vakaları ise 28-69 yaşları arasında 16 erkek ve 14 kadından oluşturuldu. VKİ değeri 35 kg/m2 'den büyük olanlar obez olarak değerlendirildi.Obez vakaların 20'si morbid obez (VKİ >40 kg/m ) ve 13'ü obezdi (VKI>35 kg/m ).Köntrol vakaları klinik hiçbir şikayeti ve bulgusu olmayan sağlıklı kişiler arasından seçildi.Bu grubun VKİ değeri 25 kg/m2 'den düşüktü. Grupların serumlarında Nitrik Oksit(NO), Okside LDL (Ox-LDL) ve Total Antioksidan Aktivite (AOA) ölçümleri yapıldı. Obezlerde NO, Ox-LDL ve AOA değerleri sıra ile 0.2276, 0.699 ve 0.1467 olarak bulundu. Kontrol grubunda ise aynı değerler sırası ile 0.1930,0.610 ve 0.1759 olarak bulundu. Bulgular, SPSS 10.0 istatistik programı ile değerlendirildi. Sonuçta her iki gruba ait NO, AOA, Ox-LDL değerleri arasında istatistiki açıdan önemli bir fark bulunamadı. Yine her iki grupta NO, AOA ve Ox-LDL ile VKİ arasında anlamlı bir korelasyon bulunamadı.Bulgularımız literatür bulguları ışığında tartışıldı. Anahtar Sözcükler t Obezite, Nitrik oksit (NO), Okside LDL (Ox-LDL), Total Antioksidan Aktivite (AOA) 75
Özet (Çeviri)
7.SUMMARY S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü BİYOKİMYA(TIP) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2005 Fatma Hümeyra Yerlikaya Investigation Of serum Nitric Oxide(NO), Total Antioxidant Activity and Oxidized LDL (Ox-LDL) levels of Obese Subjectsand healthy controls. This study was performed on 33 obese people and 30 control cases.There was no complaints and symptoms of the obese people other than obesity.Body mass index was used as an obesity criteria. Obese cases were composed of 8 males and 25 females between the age of 29-69 years whereas control cases were composed of 16 males and 14 females between the age of 28-69 years.Those with BMI more than 35 kg/m2 were considered as obese.Of the obese cases 20 were morbid obese and 13 were obese.Control cases were selected among healthy people with no complaints and symptoms.Their BMI value was less than 25 kg/m2.Serum Nitric Oxide (NO), Oxidized LDL (Ox-LDL) and Total Antioxidant Activity (AOA) levels of both groups were measured. NO, Ox-LDL and AOA levels of 0.2276, 0.699 and 0.1467 respectively. The same parameters of the control group were 0.1930, 0.610 and 0.1759 respectively. The data obtained were evaluated by SPSS 10.0 statistics program. Statistically no significant difference was found between serum NO, Ox-LDL and AOA of the groups.Also there was no correlation between NO, Ox-LDL, AOA and BMI. Our data were discussed in light of literature finding.