Sayısal mamografide görüntü kalitesi
Image quality in digital mammography
- Tez No: 172202
- Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ ÇİLESİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal mamografi, Fantom, Görüntü kalitesi, Digital mammography, Phantom, Image quality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dah : Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Programı : Biyomedikal Mühendisliği Tez Danışmam : Prof. Dr. İnci ÇİLESİZ Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Ocak 2006 ÖZET SAYISAL MAMOGRAFIDE GORUNTU KALİTESİ Başak GÜNEŞ Bu çalışmada, bir meme fantomu ile İstanbul'da 10 farklı merkezde, 11 farklı marka ve modelde mamografi cihazıyla çekimler yapıldı. Bu merkezlerdeki mamografi cihazlarının yedi tanesi ekran-film mamografi, bir tanesi bilgisayarlı mamografi, üç tanesi de sayısal mamografiydi. Merkezlerde çalışan, deneyim süreleri ve bilgi birikimleri farklı teknisyenler tarafından gerçekleştirilen bu çekimler sonucu elde edilen filmler üç radyolog tarafından değerlendirildi. Radyologlar filmler üzerinde görebildikleri mikrokalsifikasyon, fiber ve kitle sayılarını belirlediler. Her grup için üç radyologun sonuçlan toplandı ve gruplar arasında bir değerlendirme yapıldı. Sayısal mamografi cihazının teknik üstünlükleri göz önüne alındığında bekleneceği gibi mikrokalsifikasyon, fiber ve kitle gruplarının tamamında sayısal mamografilerin görüntü kalitesinin ekran- film mamografilerden daha iyi olduğu sonucu ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
University Institute Science Programme Programme Supervisor Istanbul Technical University Institute of Science and Technology Electronic and Telecommunication Engineering Biomedical Engineering Prof. Dr. İnci ÇİLESİZ Degree Awarded and Date: M.Sc. - January 2006 ABSTRACT IMAGE QUALITY IN DIGITAL MAMMOGRAPHY Başak GÜNEŞ Using a breast phantom, mammographies were taken in 10 different centers utilizing 11 different mammography systems in this study. Out of this centers, 7 had sceen film mammography, 1 had computed mammography and 3 had digital mammography. The mammograms were taken and developed by technicians with various work experiences in mammography. Results were analyzed by 3 different radiologists. Radiologists determined microcalcification, fiber and mass numbers present on mammogram. For each group, the results of the 3 radiologists were gathered and an analysis was made. Considering the technical advantages of digital mammography, it is observed that (as expected) for differentiation of microcalcification, fiber and mass groups, the image quality of the digital mammography is better than screen-film mammography.