Dynamic resistivity behavior of tin oxide based multilayer thin films under reducing conditions
Kalay oksit bazlı çok katlı ince filmlerin indirgeyici ortamlarda direnç tepkileri
- Tez No: 172242
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRKAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal gaz sensörleri, Pd/Sn02 ince kaplamalar, alkali metal katkısı, CO algılama vii, Chemical gas sensors, Pd/Sn02 thin films, alkali metal promotion, CO sensing
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZ KALAY OKSİT BAZLİ ÇOK KATLI İNCE FİLMLERİN İNDİRGEYİCİ ORTAMLARDA DİRENÇ TEPKİLERİ Kurbanoğlu, Başak Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gürkan Karakaş Ocak 2006, 123 sayfa Yerleşim bölgelerindeki hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırmacıları ekonomik hava kirliliği ölçüm yöntemleri bulmaya yönlendirmiştir. 1962 yılında kalay oksitin gaz algılayıcı bir cihaz olarak tanıtılmasıyla birlikte, kalay oksit bazlı ince kaplamalar gösterdikleri yüksek seçicilik ve algı hızları nedeniyle sıkça gaz sensörü olarak kullanılmışlardır. Kalay oksit bazlı sensörlerin en belirgin avantajı düşük maliyetleri, küçük boyutları ve mobil ölçümlere uyumu sağlayan düşük güç gereksinimleridir. Fakat Sn02 bazlı sensörlerin düşük konsantrasyonlu gazlara olan tepkilerinin güçlendirilmesi için algı, seçicilik ve kararlılık açısından geliştirilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, Sn02 tabakasına uygulanan katkı konsantrasyonunun CO gazına gösterilen algıyı ne derece etkilediğini araştırılmaktadır. Ağırlık olarak %1 Pd ve %0.1 Na + %1 Pd katkıları ile güçlendirilmiş Sn02 katalizörler sol-jel tekniği ile üretilerek, döndürerek kaplama yöntemi ile cam substratlar üzerine uygulanmıştır. EDX ve SEM çalışmaları sonucunda yüzey konsantrasyonunun ve yüzey yapısının homojen olduğu belirlenmiştir. SEM kesit fotoğrafı göz önüne vialınarak 8 kaplama uygulaması sonucunda film kalınlığı 450 nm. olarak belirlenmiştir. Deneyler 150, 175 ve 200°C'de oksijensiz ve %1 oksijen içeren atmosferlerde tekrar edilmiş ve oksijen içeren atmosferde yüksek sıcaklıklara çıkıldığında diğer koşullarakilere göre daha belirgin tepkiler gözlemlenmiştir. Bunun yanında, Na katkısı ile güçlendirilmiş test sensörleri oksijensiz ortamda, düşük sıcaklıklarda, daha hızlı ve daha fazla tepki vermiştir. Sonuçlar oksijensiz atmosferde sensör sinyallerinin karbon dioksit üretimi ile doğrudan bağlantılı olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC RESISTIVITY BEHAVIOR OF TIN OXIDE BASED MULTILAYER THIN FILMS UNDER REDUCING CONDITIONS Kurbanoğlu, Başak M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gürkan Karakaş, January 2006, 123 pages Effects of urban air pollution on health and environment have lead researchers to find economic air quality monitoring regulations. Since tin dioxide (Sn02) was demonstrated as a gas sensing device in 1962, tin oxide based thin film sensors have been widely studied due to their high sensitivity and fast response. The main advantages of using tin oxide sensors are their low cost, small size and low power consumption for mobile system applications. But, in order Sn02 based sensors to meet low concentration of gases they should be highly upgraded in sensitivity, selectivity and stability. This study was focused on the capacity of dopants in the Sn02 layer to increase the sensitivity of the sensor in detecting carbon monoxide. 1 wt. % Pd promoted and 0.1 wt. % Na-1 % Pd promoted Sn02 multilayer thin films were produced by sol-gel technique followed by spin coating route on soda- lime glass substrates. The EDX and SEM studies showed the surface composition and the surface structure is homogeneous throughout the films. The film thickness was IVdetermined app. 450 nm from the SEM image of the cross-section, after coating 8 layers. The experiments conducted at several temperatures namely 150, 175 and 200°C, in oxygen free and 1% oxygen containing atmospheres showed that the responses at higher temperatures in the presence of oxygen were much sharper with respect to others. Besides, Na promoted test sensors showed larger responses with shorter response time in oxygen free atmospheres at relatively lower temperatures. The results showed that the sensor signal is not directly correlated with the carbon dioxide production in oxygen free atmospheres.