Design and performance analysis of a variable pitch axial flow fan for Ankara Wind Tunnel
Ankara Rüzgar Tüneli için pala açısı değiştirilebilen eksenel bir fan tasarımı ve performans analizi
  1. Tez No: 172241
  2. Yazar: LEVENT YALÇİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SİNAN AKMANDOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hava ve Uzay Hekimliği, Havacılık Mühendisliği, Air and Space Medicine, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Rüzgar Tüneli, tünel kayıpları, pala açısı değiştirilebilen eksenel fan tasarımı ve analizi, fan performans karakteristiği, Ankara Wind Tunnel, tunnel losses, variable pitch axial flow fan design and analysis, performance characteristics of fan. IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZ ANKARA RÜZGAR TÜNELİ İÇİN PALA AÇISI DEĞİŞTİRİLEBİLEN EKSENEL BİR FAN TASARIMI VE PERFORMANS ANALİZİ Yalçın, Levent Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İ. Sinan Akmandor Ocak 2006, 136 sayfa. Bu çalışmada, Ankara Rüzgar Tüneli (ART) için pala açısı değiştirilebilen eksenel bir fan tasarlandı ve analizi yapıldı. ART'nin basınç kayıp karakteristiğini belirlemek için bir algoritma geliştirildi ve sonuçlar doğrulandı. Aynı zamanda kayıpları deneysel olarak bulmak için fan bölgesinde bazı basınç ve hız ölçümleri yapıldı. Fan tasarımının ardından, tasarım noktasınıda içeren farklı debi ve pala açılarında analizler yapıldı ve fan performans karakteristikleri elde edildi ve daha sonra tünelin çalışma hız aralığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND PERFORMANCE ANALYSIS OF A VARIABLE PITCH AXIAL FLOW FAN FOR ANKARA WIND TUNNEL Yalçın, Levent M.S., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Sinan Akmandor January 2006, 136 pages. In this study, a variable pitch axial flow fan is designed and analyzed for Ankara Wind Tunnel (AWT). In order to determine the loss characteristics of AWT, an algorithm is developed and the results are validated. Also some pressure and velocity measurements are made at the fan section to find the losses experimentally. After completion of the fan design, analyses are made at different volumetric flow rates and blade angles including the design point and the performance characteristics of the fan are obtained and thereafter the operating range of the tunnel is determined.