Estimation of earthquake insurance premium rates based on stochastic methods
Deprem sigorta prim oranlarının stokastik yöntemlerle tahmini
- Tez No: 172259
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH YÜCEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: deprem sigorta prim oranlan, sismik tehlike, deprem hasan vıı, earthquake insurance premium rates, seismic hazard, earthquake damage
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
ÖZ DEPREM SİGORTA PRIM ORANLARININ STOKASTIK YÖNTEMLERLE TAHMİNİ DENİZ, Aykut Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Semih YÜCEMEN Ocak 2006, 277 sayfa Bu çalışmada Türkiye'nin değişik deprem bölgeleri için deprem sigorta primlerinin gerçekçi tahminlerinin elde edilmesinde, önceden bilinen ayrıntılı bir modelin geliştirilmesi için istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Söz konusu model, gelecekteki deprem tehlikesi hakkındaki bilgi ile binalarda beklenen deprem hasan hakkındaki bilgiyi birleştirmektedir. Gelecekteki deprem tehlikesinin sayısal olarak belirlenmesi, sismik tehlike analizi tekniklerinin kullanılması ile mümkün olmaktadır. Çeşitli belirsizlikler nedeniyle gelecek bir depremde, belirli bir inşaat sahasında oluşabilecek sismik tehlikenin olasılığa dayalı yöntemler ile incelenmesi gerekmektedir. Geçmiş deprem verilerine çeşitli kaynaklardan ulaşılabiliyor olunması her bir deprem kaydının göz önünde bulundurulmasını teşvik etmektedir. Aktif deprem kuşaklarının sismik bölgelendirilme işlemi, son yıllarda yapılan çalışmalara dayanılarak geliştirilmiştir. Son olarak da güncel veri tabanları ile deprem vıdalgalarının yayılımını ve belirsizliğini daha iyi yansıtan yerel azalım ilişkileri oluşturulmuştur. Gelecekteki depremlerde binalarda meydana gelebilecek hasarlar da çeşitli belirsizlikler içermekte ve istatistiksel inceleme gerektirmektedir. Bu amaçla belirli bazı koşullara göre tasarlanmış binaların çeşitli deprem şiddetlerine maruz kalmaları durumunda nasıl hasar göreceklerini ifade eden hasar olasılık matrisleri (HOM), hasar verilerine ve deneyimli mühendislerin tahminlerine dayanılarak oluşturulmuştur. Yukarıdaki noktaların ışığında geliştirilen olasılığa dayalı yöntemin uygulamasının gösterilebilmesi için Türkiye'nin değişik deprem bölgelerinde inşa edilmiş olan betonarme ve yığma yapılar için deprem sigorta prim oranları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESTIMATION OF EARTHQUAKE INSURANCE PREMIUM RATES BASED ON STOCHASTIC METHODS DENÎZ, Aykut MSc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Semih YÜCEMEN January 2006, 277 pages In this thesis, stochastic methods are utilized to improve a familiar comprehensive probabilistic model to obtain realistic estimates of the earthquake insurance premium rates in different seismic zones of Turkey. The model integrates the information on future earthquake threat with the information on expected earthquake damage to buildings. The quantification of the future earthquake threat is achieved by making use of the seismic hazard analysis techniques. Due to the uncertainties involved, the hazard that may occur at a site during future earthquakes has to be treated in a probabilistic manner. Accessibility of past earthquake data from a number of different data sources, encourages the consideration of every single earthquake report. Seismic zonation of active earthquake generating regions has been improved as recent contributions are made available. Finally, up-to-date data bases have been utilized to establish local attenuation relationships reflecting IVthe expected earthquake wave propagation and its randomness more effectively. The damage that may occur to structures during future earthquakes involves various uncertainties and also has to be treated in a probabilistic manner. For this purpose, damage probability matrices (DPM), expressing what will happen to buildings, designed according to some particular set of requirements, during earthquakes of various intensities, are constructed from observational and estimated data. With the above considerations, in order to demonstrate the application of the improved probabilistic method, earthquake insurance premium rates are computed for reinforced concrete and masonry buildings constructed in different seismic zones of Turkey.