Effect of traditional starter cultures on quality of cheese
Geleneksel starter kültürlerinin peynir kalitesine etkisi
  1. Tez No: 172258
  2. Yazar: FULYA KAYAGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CANDAN GÜRAKAN, PROF.DR. İNCİ TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz peynir, starter kültür, laktik asit bakterisi. vıı, White cheese, starter culture, lactic acid bacteria v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZ GELENEKSEL STARTER KÜLTÜRLERİN PEYNİR KALİTESİNE ETKİSİ Kayagil, Fulya Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Candan Gürakan Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Togan Ocak 2006, 75 sayfa Bu çalışmada, 30 günlük depolama periyodu boyunca beyaz peynirdeki fiziko-kimyasal değişiklikler ve starter kültür kombinasyonlarının olgunlaşma periyoduna etkisi araştırılmıştır. Starter kültür kullanılmadan yapılan bir peynirden toplam otuz altı laktik asit bakterisi izole edilmiştir. Tanımlama için gram boyama, katalaz, gaz üretim ve pıhtılaşma testleri yapılmıştır. Türlerin belirlenmesi için API50 CH (BioMerieux) ve kısmi 16S rDNA gen sekanslama analizleri yapılmıştır. Dört peynir üretilmiştir. Bunlardan biri kontrol grubu olarak ticari kültür kullanılarak [Lyofast CMS (Lactococcus lactis subs, lactis and Lactococcus lactis subs, cremoris)] diğerleri ise elde edilen izolatların değişik vıkombinasyonları kullanılarak [Lactococcus lactis subs, lactis (13%) + Lactobacillus brevis (40%)+ Lactobacillus paracasei (47%); Lactococcus lactis subs, lactis (36%)+ Lactobacillus paracasei (64%); Lactococcus lactis subs, lactis (24,5%) + Lactobacillus paracasei (28,5%) + Lactobacillus brevis (47%)] yapılmıştır. Peynirler % 15' lik tuz çözeltisinde 4°C'de 30 gün boyunca olgunlaştırılmıştır. Her bir örnekten numuneler alınarak 2., 15. ve 30. günlerde analiz edilmiştir. Duyusal, mikrobiyolojik ve pH, asitlik, tuz, yağ, protein, nem miktarı gibi kimyasal özellikleri depolama periyodu boyunca analiz edilmiştir. Bu kapsamda, değişik starter kültür kombinasyonlarının kullanılmasının Türk beyaz peıynirinin kalitesi üzerine etkisi belirlenmiştir. Lactococcus lactis subs, lactis (13%) + Lactobacillus brevis (40%)+ Lactobacillus paracasei (47%) kombinasyonu en iyi sonucu vermiştir ve beyaz peynir üretiminde ideal kombinasyon olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF TRADITIONAL STARTER CULTURES ON QUALITY OF CHEESE Kayagil, Fulya M. Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Candan Gürakan Co-Supervisor: Prof. Dr. İnci Togan January 2006, 75 pages In this study, the physico-chemical changes occurring in white cheese and possible effects of starter culture combinations to the ripening period during 30 days storage were examined. A total of thirty six lactic acid bacteria were isolated from a cheese made without using starter culture. For identification gram staining, catalase, gas production and coagulation tests were performed. For determination of species API50 CH (BioMerieux) and partial 16S rDNA gene sequence analysis were used. Four cheeses were produced, one by using commercial starter culture [Lyofast CMS {Lactococcus lactis subs, lactis and Lactococcus lactis subs. cremoris)] as control and the other three by using different combinations of ivisolates [Lactococcus lactis subs, lactis (13%) + Lactobacillus brevis (40%)+ Lactobacillus paracasei (47%); Lactococcus lactis subs, lactis (36%)+ Lactobacillus paracasei (64%); Lactococcus lactis subs, lactis (24,5%) + Lactobacillus paracasei (28,5%) + Lactobacillus brevis (47%)]. Cheeses were ripened in 15 % saline solution at 4°C for 30 days. Samples were taken from each treatment and analyzed on 2nd, 15th and 30th days. Sensory, microbiological and chemical properties of the cheese preparations as pH, acidity, salt, fat, moisture, protein contents during storage period were determined. In this respect effect of using different starter culture combinations on quality of Turkish white cheese was determined and Lactococcus lactis subs, lactis (13%) + Lactobacillus brevis (40%)+ Lactobacillus paracasei (47%) combination was found as the best and can be suggested as an ideal combination for white cheese production.