Ultrasound assisted extraction of phenolics from grape pomace
Fenolik maddelerin üzüm cibresinden ultrason destekli özütlenmesi
- Tez No: 172282
- Danışmanlar: DR. CEVDET ÖZTİN, PROF.DR. SUZAN KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üzüm cibresi, toplam fenolik madde, ultrason, yanıt yüzey yöntemi, Grape pomace, total phenolics, ultrasonication, response surface methodology IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZ FENOLIK MADDELERİN UZUM CİBRESİNDEN ULTRASON DESTEKLİ ÖZÜTLENMESİ Özcan, Evren Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Suzan Kıncal Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Cevdet Öztin Ocak 2006, 69 sayfa Üzüm cibresi şarap fabrikalarının yan ürünüdür. Cibre, yüksek fenolik madde içeriği nedeniyle önemli bir antioksidan kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bu tez çalışmasında fenolik maddelerin Merlot türü üzüm cibresinden ultrason destekli ekstraksiyon koşullan araştırılmıştır. Ultrason süresi, çalkalamak sıcak su banyosunda bekletme süresi (45°C) ve çözücü bileşiminin özütleme sürecine ve elde edilen fenolik madde miktarına etkisi yanıt yüzey yöntemiyle incelenmiştir. Parametrelerin etkisi ve özütün fenolik içeriği Folin ve Ciocalteu spektrofotometrik yöntemiyle gallik asit eşdeğeri olarak tayin edilmiştir. Özütte en yüksek fenolik içerik ( kurutulmuş cibrenin gramı başına 47.2 mg gallik asit eşdeğeri toplam fenolik madde) çözücünün hacimce 30 % oranında etil alkol içerdiği, 6 dakika ultrason süresini müteakip 12 dakika 45°C sıcaklıkta çalkalamak sıcak su banyosunda bekletildiği deney noktasında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULTRASOUND ASSISTED EXTRACTION OF PHENOLICS FROM GRAPE POMACE Özcan, Evren M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. N. Suzan Kincal Co-Supervisor: Dr. Cevdet Öztin January 2006, 69 pages Grape pomace is a by-product of wineries. It is one of the most potent antioxidant sources due to its high phenolic content. In this thesis study, ultrasound assisted extraction of phenolic compounds from Merlot grape pomace has been studied. The effects of sonication time, subsequent extraction time in shaking water bath at 45°C and composition of the solvent on extraction efficiency and recovery of phenolics were studied by response surface methodology. Folin-Ciocalteu colorimetric method was used to analyze effects of process parameters on the total phenolic content of the extracts. The best recovery (47.2 mg gallic acid equivalents of total phenolics per g of dried grape pomace) was obtained using 30 % aqueous ethanol and applying 6 minutes of sonication followed by 12 minutes of shaking in water bath at 45°C.