Determination of anatomical boundaries by ultrasound
- Tez No: 3682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görüntüleme, Elektriksel Empedans Görüntülemesi, Sesötesi İletim Zamani Görüntülemesi, Imaging, Electrical Impedance Imaging, Ultrasonic Time of Flight Imaging - 11
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET ANATOMİK SINIRLARIN SESÖTESİ İLE BELİRLENMESİ Erkan DORKEN Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Hayrettin KÖYMEN Haziran 1988, 134 Sayfa Bu çalışmada, insan gövde kesiti içinde ve yüzeyindeki anatomik sınırları belirlemek için, atma-yankı ve iletim durumlarında çalışabilen bir sesötesi sistem tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Sesötesi dalganın iletim zamanı ölçülerek iç organ ve kesit yüzeyi görüntüleri oluşturulmuştur. Elektriksel Empedans Görüntüleme sistemi ve sesötesi sistem birlikte kullanılarak yeni bir görüntüleme modeli geliştirilmiştir. Sesötesi bilgi, Elektriksel Empedans Görüntüleme algoritmalarında kullanılarak gövde kesitinin statik iletkenlik görüntüleri elde edilmiştir. Cansız üzerindeki çalışmalar insan yumuşak dokusu benzeri agar hücreleri ve kemik benzeri derlin maddesi üzerinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF ANATOMICAL BOUNDARIES BY ULTRASOUND M.Sc. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hayrettin KOYMEN June 1988, 134 Pages An ultrasonic system which can operate in both pulse echo and transmission modes is designed and implemented to determine anatomical boundaries inside and at the surface of a body cross section. The time of flight of the ultrasonic wave is measured to reconstruct inside organ boundary and body surface geometry images of the cross section. A hybrid imaging modality is developed by making use of the ultrasonic and Electrical Impedance Imaging techniques. The ultrasonic boundary information is forwarded to the Electrical Impedance Imaging algorithms to reconstruct high quality static conductivity images of the cross section. In vitro ultrasonic experiments are performed on human soft tissue like agar cells and derlin, a bone like material.