Structural analysis of historic Aspendos theatre
Tarihsel Aspendos tiyatrosunun yapısal analizi
  1. Tez No: 172285
  2. Yazar: BERK BOZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aspendos, Resonans, Deprem vii, Aspendos, Resonance, Earthquake
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZ TARİHSEL ASPENDOS TİYATROSUNUN YAPİSAL ANALİZİ Boz, Berk Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Y. Doç. Dr. Ahmet Türer Ocak 2006, 151 Sayfa Antalya ili sınırları içinde Serik ilçesinde bulunmakta olan Aspendos Tiyatrosu, 2200 yılı aşkın süredir ayakta kalmış ve hala bazı sanatsal etkinliklerde kullanılmaktadır; ülkemizde bulunan tarihi eserlerin en önemli ve değerlilerinden birisidir, ikinci derece deprem bölgesinde bulunan tarihi yapının ömrü boyunca bir çok büyük depremi başarıyla atlatmış olması araştırmaya değer bir konudur. Aspendos tarihi tiyatrosunun afet yönetmeliğinde belirlenen deprem yükleri altında dinamik analizi gerçekleştirilmiş ve üç boyulu sonlu elemanlar modellemesi kullanılarak yapıda oluşan gerilmelerin seviyeleri araştırılmıştır. Ayrıca Aspendos Tiyatrosunda sık sık gerçekleştirilen konser ve gösteriler sırasında oluşan ses dalgalarının yapının resonans durumuna girmesine sebep olup olmadığı da araştırılmıştır. Analitik modelden elde edilen doğal salınım periyotları tiyatrodan alınan dinamik ölçümler ile karşılaştırılmış ve gerçekçi bir model için gerekli olan yapı karakteristikleri elde edilmiştir. Model dolu (solid) elemanlar kullanılarak oluşturulmuş, analizler SAP2000 programı kullanılarak yapılmıştır. Yapıda kullanılan konglomera tipi doğal taşın elastik modül değeri videneysel ve analitik çalışmalar sonucu 2350 MPa olarak alınmış, basma ve çekme gerilim kapasiteleri sırasıyla 12 MPa ve 1,2 MPa olarak kabul edilmiştir. Tepki spektrumu analizi ve kendi ağırlığı altında oluşan gerilmelerin toplam etkisi incelendiğinde malzemenin basma kapasitesinin en çok %60 mertebesinde zorlandığı; çekme yönünde ise iç duvarın alt kotu, üst köşeler ve dış duvarın orta seviyesinde (kapının bulunduğu bölgede) Kabul edilen çekme kapasitesinin (1.2MPa) aşıldığı (6.6 MPa) görülmüştür. Ayrıca, tiyatronun resonans içerisinde iken uygulanabilecek maksimum ses seviyesinin belirtilen varsayımlar altında 125 dB olabileceği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL ANALYSIS OF HISTORIC ASPENDOS THEATRE Boz, Berk M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Ahmet Türer January 2006, 151 pages Aspendos Theatre still stands in fairly good condition although it has been constructed about 2200 years ago in Serik village of Antalya, Turkey. Aspendos Theatre is one of the most valuable historical buildings in Turkey. The fact that the structure had overcome numerous possible earthquakes during its lifespan in Antalya and located in second degree earthquake zone, makes the subject an interesting research topic. The earthquake analysis of Aspendos Theatre was conducted using“Specification for Structures to be Built in Disaster Areas”code and stress levels are investigated using 3D FE modeling. Also, the resonance state of the theatre under sound induced forces due to concerts and exhibitions performed in the theatre has been examined. Structural identification is performed to obtain certain structural characteristics by comparing experimentally measured and analytically obtained natural frequencies. The analytical model is constructed using solid members and the analysis is performed by using SAP2000 software. The elastic modulus of conglomerate used as building blocks in the Theatre is taken as 2350 MPa based on the experimental and analytical studies. The compressive and tensile strength of the theatre wall material is taken as 12 ivMPa and 1.2 MPa, respectively based on the previous studies conducted on conglomerate. When the maximum stress levels under combined effect of response spectrum and dead load analyses are examined, the level of compressive stress is found to be about 60% of the compressive strength. On the other hand, the tensile stresses developing at upper corners and bottom middle parts of the stage wall and mid-height central location of the exterior wall (on the vicinity of the front door) are calculated to be about 6.6 MPa, which are more than the assumed tensile strength. It has also been calculated that the level of sound that generates tensile failure is about 1 25 dB as the theatre gets into resonance state.