Determination of the change in building capacity during earthquakes
Bina dayanımının deprem anında değişiminin belirlenmesi
  1. Tez No: 172295
  2. Yazar: DENİZ ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina dayanımında değişim, önceki deprem hasarı, elastik ötesi dinamik analiz, elastik ötesi statik analiz, yaklaşık yöntemler. vn, Change in building capacity, prior earthquake damage, nonlinear time- history analyses, nonlinear static analyses, approximate procedures
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ BİNA DAYANIMININ DEPREM ANINDA DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİ ÇEVİK, Deniz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet YAKUT Ocak 2006, 136 sayfa Depremlerin sürekli olarak oluştuğu deprem bölgelerinde birçok yapı mevcuttur. Bu yapıların birçoğu büyük bir olasılıkla ekonomik ömürleri boyunca birden fazla defa deprem kuvvetlerine maruz kalacaktır. Bu tezin hareket noktasını, mevcut analiz yöntemleri arasında daha önceden deprem geçirmiş yapıların dayanımında meydana gelen değişimin belirlenmesi için bir yöntem bulunmayışı oluşturmaktadır. Bu çalışma, deprem geçirmiş bir yapının dayanımında meydana gelen azalmayı tayin eden bir yöntem geliştirmeyi hedeflemiştir. Bu amaç için değişik özelliklere sahip çerçeveler rastgele seçilmiş depremler altında analiz edilmiştir. Bu çerçevelerin dayanımlarının belirlenmesi için elastik ötesi dinamik analiz ve elastik ötesi statik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu amaçla kullanılan analiz programlan DRAIN-2DX ve SAP2000 olmuştur. Bu yöntemler ve programlarla elde edilen sonuçlar incelenerek deprem sırasında hasar görmüş bir yapının dayanımda meydana gelen değişimi belirleyen bir yöntem geliştirilmiştir. vıElastik ötesi dinamik analiz yöntemi için dana önceki depremin etkisi, deprem yer hareketlerini yapıya üst üste uygulayarak belirlenebilir. Elastik ötesi statik analiz yönteminde ise buna, zarar görmüş yapı elemanlarının rijitliğini maruz kaldıkları plastik deformasyonlarıyla orantılı olarak azaltarak ulaşılabilir. Bu yöntemlerin sonuçlarını kullanarak elde edilen regresyon modeliyle, kullanması çok kolay bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemle, yapıya hasar veren ilk depremin oluşturduğu süneklik oram kullanılarak yapının rijitliği azaltılmakta ve hasarlı binanın dayanımı bu şekilde tayin edilmektedir. Önerilen yöntemler gerçek bir üç boyutlu binaya tatbik edilmiş; böylece bu yöntemlerin uygulanabilirliği tasdik edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE CHANGE IN BUILDING CAPACITY DURING EARTHQUAKES ÇEVİK, Deniz M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet YAKUT January 2006, 136 pages There is a great amount of building stock built in earthquake regions where earthquakes frequently occur. It is very probable that such buildings experience earthquakes more than once throughout their economic life. The motivation of this thesis arose from the lack of procedures to determine the change in building capacity as a result of prior earthquake damage. This study focuses on establishing a method that can be employed to determine the loss in the building capacity after experiencing an earthquake. In order to achieve this goal a number of frames were analyzed under several randomly selected earthquakes. Nonlinear time-history analyses and nonlinear static analyses were conducted to assess the prior and subsequent capacities of the frames under consideration. The structural analysis programs DRATN-2DX and SAP2000 were employed for this purpose. The capacity curves obtained by these methods were investigated to propose a procedure by which the capacity of previously damaged structures can be determined. For time-history analyses the prior earthquake damage can be taken into account by applying the ground motion histories successively to the structure under IVconsideration. In the case of nonlinear static analyses this was achieved by modifying the elements of the damaged structure in relation to the plastic deformation they experience. Finally a simple approximate procedure was developed using the regression analysis of the results. This procedure relies on the modification of the structure stiffness in proportion to the ductility demand the former earthquake imposes. The proposed procedures were applied to an existing 3D building to validate their applicability.