Numerical analysis of natural convective heat transfer through porous medium
Gözenekli ortamlarda doğal taşınım ile ısı transferinin sayısal olarak incelenmesi
- Tez No: 172296
- Danışmanlar: PROF.DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal çözüm, Doğal taşınım, Gözenekli ortam, Numerical analysis, Natural Convective, Porous media IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz GÖZENEKLİ ORTAMLARDA DOĞAL TAŞINIM İLE ISI TRANSFERİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ Aylangan, Benan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hafit Yüncü Ocak 2006, 75 sayfa Bu tezde, geçirgen olmayan, akışkana doymuş gözenekli bir ortamda doğal taşınım ile ortaya çıkan ısı transferinin sayısal çözümü sunulmuştur. Uygulanan modelin sonuçlarının alınması için FORTRAN tabanlı bir bilgisayar programı kullanılmıştır. Ortam içerisinde oluşan akışkan hareketi ve sıcaklık dağılımı grafiksel olarak sunulmuştur. Bunun yansıra Nusselt sayısının Darcy, Prandtl ve Rayleigh sayıları ve diğer termodinamik özelliklere dayalı olarak değişimi belirlenmiş ve sunulmuştur. Sonuçlar daha önce yapılmış çalışmalardan elde edilmiş sonuçlarla da karşılaştırılmıştır. Ayrıca, gözenekli ortamdaki ısı transferinin doğal taşımından iletime geçiş noktası incelenmiş ve ortamdaki ısı transferini tanımlamak için bir bağıntı kurulmuş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL ANALYSIS OF NATURAL CONVECTTVE HEAT TRANSFER THROUGH POROUS MEDIUM Aylangan, Benan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit Yüncü January 2006, 75 pages In this thesis, natural convective heat transfer through an impermeable and fluid saturated porous medium is investigated numerically. A FORTRAN based code is developed and used in order to present the outputs of the applied model and the assumptions. The solutions of flow fields and temperature fields are presented within the medium. Moreover, Nusselt number variations for different values of Darcy, Prandtl, and Rayleigh numbers, and some other thermodynamic properties are investigated and presented. Comparisons with previous studies are also presented. Finally, the transition from convection to conduction in the heat transfer regime inside the porous medium is examined and an equation for estimating the heat transfer inside the porous medium is presented.