Finite element analysis of discontinuous contact problems
Süreksiz temas problemlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile çözümü
  1. Tez No: 172299
  2. Yazar: MEHMET ATA BODUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RUŞEN GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar, Temas, Nesne Tabanlı Programlama, C++, Finite Element, Contact, OOP, C++ IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz SÜREKSİZ TEMAS PROBLEMLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE ÇÖZÜMÜ Bodur, Mehmet Ata Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ruşen Geçit Ocak 2006, 122 sayfa Temas, günlük hayatta karşılaşılan bir olgu, fakat aslında mühendisler için uğraşması zor bir problemdir. Temasla etkileşen cisimler için çoğu zaman analitik ya da kesin çözüm elde etmek mümkün değildir. Bu tez çalışmasında, bir elastik cisim ile bir katı düz yüzey arasındaki sürtünmesiz temasın, iki boyutlu elastik; düzlem gerilme, düzlem şekil değiştirme ya da eksenel simetrik olarak adlandırılan modellemeyle çözülmesi amaçlanmaktadır. Problem, sayısal olarak, Sonlu Elemanlar Yöntemi ile, ve bu amaçla C++ programlama dilinde Nesne Tabanlı bilgisayar programı yazılarak çözülmektedir, ve sonuçlar bazı bilinen analitik çözümlerle ve AB AQUS Paket Programı ile karşılaştırılmaktadır. Bu tez çalışmasında, temas problemleri çözümü alanında çok yeni ve özel bir şeyler eklemek yerine, hesaba dair konunun daha öteye, sürtünme, plastikleşme ve farklı malzeme modellemesine yönelik olarak genişletilebilmesine imkan tanıyan sağlam bir temel oluşturulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF DISCONTINUOUS CONTACT PROBLEM BODUR, Mehmet Ata M. Sc, Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. M. Ruşen Geçit January 2006, 122 pages Contact is a phenomenon faced in every day life, which is actually a complex problem to tackle for engineers. Most of the times, may be impossible to get analytic or exact results for the interaction of bodies in contact. In this thesis work, solution of the frictionless contact of an elastic body, touching to a rigid planar surface for two-dimensional elasticity; namely plane stress, plane strain and axi-symmetric formulations is aimed. The problem is solved numerically, with Finite Element Method, and an Object Oriented computer program in C++ for this purpose is written, and the results are verified with some basic analytic solutions and AB AQUS package program. It is not aimed in this thesis work to give a new solution in the area of solution of contact problems, but instead, it is aimed to form a strong basis, and computational library, which is extendible for further development of the subject to include friction, plasticity, and different material modeling in this advanced field of mechanics.