Morphine biotransformations by microbial phenol oxidases
Mikrobiyal fenol oksidazlar ile morfin biyo-dönüşümleri
- Tez No: 172300
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN SITKI DEMİR, PROF.DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenol oksidazlar, morfin, pseudo-morfin, biyo-dönüşüm vu, Phenol oxidases, morphine, pseudo-morphine, biotransformation
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz MÎKROBİYAL FENOL OKSİDAZLAR İLE MORFİN BİYO- DÖNÜŞÜMLERİ Erdural Korkmaz, Beril Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uruk Bakır Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ocak 2006, 96 sayfa Bu çalışmanın amacı, fenol oksidazlar kullanılarak, morfin biyo-dönüşümlerinin gerçekleştirilmesidir. Bu amaçla, Syctalidium thermophilum, Thermomyces lanuginosus ve Phanerochaete chrysosporium adlı küflerin hücreleri ve kültür sıvıları, hücre içi ve hücre dışı mikrobiyal fenol oksidazlar olarak kullanılmıştır. Laboratuar ortamında değişik küflerden elde edilen fenol oksidazlann yanında saf olarak satın alınmış olan Agaricus bisporus tirosinaz ve lakkaz, Tramates versicolor lakkaz ve peroksidaz, enzimleri de kullanılmıştır. Saf T. versicolor lakkazı, A. bisporus tirosinazı ve lakkazı kullanılarak morfinden pseudo-morfin biyo-dönüşümü gerçekleştirilmiştir. Küflerden elde edilen fenol oksidazlar biyo- dönüşüm reaksiyonlarında kullanılmadan önce, küflerin ürettikleri fenol oksidaz miktarları günlere göre incelenmiştir. S. thermophilum ve T. lanuginosus'un. ürettikleri maksimum fenol oksidaz aktiviteleri sırasıyla, 0,17 U/ml vıolarak kültürleme işleminin 5. gününde ve 0,072 U/ml olarak kültürleme işleminin 4. günde gözlemlenmiştir. Diğer taraftan, P. chrysosporium'un ürettiği maksimum fenol oksidaz aktivitesi 8. günde 78.5 U/ml olarak kaydedilmiştir. S. thermophilum ve T. lanuginosa kullanılarak elde edilen fenol oksidazlar, morfin biyo-dönüşüm reaksiyonunu gerçekleştiremediği halde, P. chrysosporium kullanılarak elde edilen, peroksidaz da içeren, fenol oksidazlar morfinin pseudo-morfine ve bilinmeyen başka bir ürüne dönüşmesini sağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT. MORPHINE BIOTRANSFORMATIONS BY MICROBIAL PHENOL OXIDASES Erdural Korkmaz, Beril M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Bakır Co-Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir January 2006, 96 pages The objective of this study is to perform morphine biotransformation by using phenol oxidases. Syctalidium thermophilum, Thermomyces lanuginosus and Phanerochaete chrysosporium cells and culture fluid were used as microbial intracellular and extracellular phenol oxidases. Besides the phenol oxidases produced in laboratory, commercial pure phenol oxidases, A. bisporus tyrosinase and laccase, T. versicolor laccase and horseradish peroxidase, were also used in the morphine biotransformation reactions. Morphine biotransformation to pseudo-morphine was achieved by using pure T. versicolor laccase, AMsporous tyrosinase and laccase. Before utilization of phenol oxidases in morphine biotransformations, the time course of microbial phenol oxidase productions were followed. Maximum phenol oxidase activity of SI thermophilum were detected on the 5* day of cultivation as IV0.17 U/ml and the 4* day of cultivation as 0.072 U/ml, respectively. On the other hand, maximum laccase activity of P. chrysosporium was detected on the 8* day of cultivation as 78.5 U/ml. Although phenol oxidases which were obtained from S. thermophilum ör T. lanuginostıs could not catalyze morphine biotransformation, phenol oxidases including a peroxidase of P. chrysosporium transformed morphine to pseudo-morphine and an unknown product.