Use of membrane bioreactors in treatment and re-use of domestic wastewaters
Evsel atıksuların arıtımında ve geri kazanımında membran biyoreaktörlerin kullanımı
- Tez No: 172307
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL FERDİ GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Membrane bioreactors, filtration, biological treatment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz EVSEL ATIKSULARIN ARITIMINDA VE GERİ KAZANIMINDA MEMBRAN BİYOREAKTÖRLERİN KULLANIMI Komesli, Okan Tank Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Ferdi Gökçay Ocak 2006, 131 sayfa Bu çalışmada membran biyoreaktörlerin performansı incelenmiştir. Çalışma esnasında ODTÜ yerleşkesinde bir VRM kurularak devreye alınmıştır. Kullanılan havuz iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım 100 m3 hacminde olup biyolojik arıtım için, ikinci kısım ise 30 m3 olup filtrasyon amaçlı kullanılmıştır. Çalışma süresince debi 6 ile 8,5 m3 /saat arasında değiştirilmiştir, böylece sistemdeki Hidrolik Bekleme Süresi, HBS, ortalama 18 saat olarak belirlenmiştir. Çözünmüş oksijenin prosese etkisinin araştırılması amacıyla konsantrasyon 0,1 ile 4 mg/L arasında değiştirilmiştir. Filtrasyon havuzunda atıksudan aktif çamuru ayırmak için 540 m2 düz plaka şeklinde membran kullanılmıştır. 140 gün süren araştırma sırasında MLSS konsantrasyonu 2,5 g/L den 20 g/L ye çıkmış bu sırada %99,99 BOİ ve %95 üzerinde KOÎ gederimi sağlanmıştır. Sistemin organik yükü 0,35 ile 0,1 kg KOİ/VSS- gün olduğu için çamur oluşum hızı çok yavaş gerçekleşmiş böylece sonsuz bir çamur yaşı ortaya çıkmıştır. Çıkış suyunu bulanıklığı 1 NTU'nun altında olduğu ve ölçülen bu değerin bazen musluk suyunun vıbulanıklığından daha düşük olduğu görülmüştür. Sistemde 80. günde oksijen konsantrasyonu 2 mg/L ve MLSS konsantrasyonu 8.36 mg/L olduğunda %100 toplam azot giderimi sağlanmıştır. Buradan nitrifikasyon ve denitrifikasyonun aym anda oluştuğu anlaşılmaktadır. Fakat çıkış suyunun sulama amaçlı kullanılacağından ntitrifikasyon verimliliği düşürülmüştür. Kullanılan membranın gözenek çaplan 0,038 um olduğu için çıkış suyunun tamamen bakterilerden arındığı ve steril olduğu da görülmüştür. Anahtar Kelime: Membran biyoreaktör, fitrasyon, biyolojik arıtım vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF MEMBRANE BIOREACTORS IN TREATMENT AND RE-USE OF DOMESTIC WASTEWATERS Komesli, Okan Tank M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Ferdi Gökçay January 2006, 131 pages This study was carried out to investigate performance of a Vacuum Rotating Membrane (VRM) type membrane bioreactor (MBR). During the study, the VRM plant was erected from scratch and operated in METU campus. The plant was composed of two tanks. First one was about 100 m and it was used for biological treatment; the second tank, about 30 m, was used as filter chamber. The permeate flow rate was adjusted between 6 and 8.5 m /h giving a hydraulic retention time (HRT) of 18 hours during the study. In the aeration tank, dissolved oxygen (DO) was adjusted to between 4 and 0.1 mg/L to see the effect of the dissolved oxygen concentration on the process. In the filter chamber, total of 540 m2 flat sheet membrane surface were used for the separation of the treated wastewater from the activated sludge. During the 140 days of operation, MLSS concentration increased from 2.5 g/L to 20 g/L. A 99.99% BOD removal and above 95% COD removal were achieved most of the time during the study. At the time when organic loading rate was between 0.35 and 0. 1 kg COD/ kgVSS-day, sludge production IVwas very low. Therefore, sludge retention time (SRT) was taken as infinite. The turbidity in the effluent was less than 1 NTU at all the time, and was below that of the tap water. In the aeration tank, 100% Total-N removal was observed when DO was 2 mg/L and MLSS was 8.36 mg/L on 80th day of operation. This indicates that simultaneous nitrification and denitrification was taking place at these conditions. Later, N-removal decreased when DO was deliberately decreased to 0.1 mg/L in the aeration tank to prevent nitrification; for treated wastewaters were intended to be used for irrigation. Since the pores of the membrane were 0.038 u,m, treated wastewaters were sterile with respect to bacteria.