Hazardous waste inventory of Turkey
Türkiye'nin tehlikeli atık envanteri
- Tez No: 172306
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: hazardous waste, European Waste Catalogue, waste management, inventory, waste generation factors, Tehlikeli atık, Avrupa Atık Listesi, atık yönetimi, envanter, atık üretim faktörleri vıı
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
ABSTRACT HAZARDOUS WASTE INVENTORY OF TURKEY Yılmaz, Özge M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş January 2006, 285 pages In this study, hazardous waste inventory for Turkey is developed based on wastes identified as hazardous in European Waste Catalogue and Regulation on Control of Hazardous Wastes, Annex 7 Necessity of such inventory arises from importance of acquiring information on the amount of hazardous wastes generated and on their countrywide distribution for a sound hazardous waste management system for Turkey. Hazardous waste inventory is constructed by using waste generation factors obtained from literature which are coefficients that relate production with environmental emissions. Whenever possible, direct information obtained from generators was utilized. Both absolute and minor entries are covered. It is estimated that 4,940,000 - 5,110,000 t/yr of hazardous wastes are being generated in Turkey. 1,790,000 - 2,252,000 t/yr of these are classified as absolute entries and 3,146,000 - 3,160,000 t/yr of hazardous wastes are minor entries. It is observed that highest generation occurs from mining and thermal processes which involve high amounts of minor entries. Beside these industries highest generation occurs from wood preservation. Per capita hazardous waste generation is IVestimated as 30 - 77 kg/capita/yr which is in accordance with per capita generation range of EU. Highest hazardous waste generation occurs from Marmara Region with 527,730 t/yr followed by Aegean (524,580 t/yr), Central Anatolia (481,820 t/yr), Black Sea Region (277,850 t/yr), Mediterranean (211,580 t/yr), Southeast Anatolia (58,290 t/yr) and Eastern Anatolia (36,520 t/yr) excluding minor entries from mining industry and thermal processes. The trends in hazardous waste generation and GDP from manufacturing industry show the same trend. Contribution of regions are in the same order both in hazardous waste generation and GDP.
Özet (Çeviri)
ÖZ TÜRKİYE'NİN TEHLİKELİ ATIK ENVANTERİ Yılmaz, Özge Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Ocak 2006, 285 sayfa Bu çalışmada Avrupa Atık Katalogu (AAK) ve Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (TAKY) Ek7'de yer alan atıklar sınıflandırmasını temel alarak Türkiye için tehlikeli atık envanteri oluşturulmuştur. Böyle bir envanterin gerekliliği tehlikeli atık miktarlarının ve Türkiye çapında dağılımının etkin bir tehlikeli atık yönetim sistemi için teşkil ettiği önemden kaynaklanmaktadır. Tehlikeli atık envanteri, üretim süreçlerinin girdilerini, üretilen atıklarla ilişkilendiren atık üretim faktörleri literatürden alınarak oluşturulmuştur. Mümkün olduğu durumlarda atık üreticilerinden doğrudan bilgi alınmıştır. AAK ve TAKY Ek7'de verilen tüm atıklar kapsanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda yılda 4.940.000 - 5.110.000 ton arası tehlikeli atık ortaya çıktığı bulunmuştur. Bu miktarın 1.790.000 - 2.252.000 arası“Absolute Entry”olarak listelenen, 3.146.000 - 3.160.000 ton/yıl arası“Minor Entry”olarak listelenen atıklardan meydana gelmektedir. En yüksek üretimin, yüksek miktarda“Minor Entry”oluşturan madencilik sektörü ve ısıl işlemlerden kaynaklandığı gözlenmiştir. Bu endüstriler dışında en vıyüksek tehlikeli atık üretimi emprenye sanayinden kaynaklanmaktadır. Kişi başına düşen tehlikeli atık üretimi 30-77 kg/yıl/kişi olarak hesaplanmıştır ve AB için verilen kişi başına düşen tehlikeli atık miktarı aralığı ile uyumludur. Madencilik sektörü ve ısıl işlemlerden kaynaklanan“Minor Entries”göz ardı edildiğinde en yüksek tehlikeli atık üretimi 527,730 ton/yıl ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleşmektedir. Marmara Bölgesini sırasıyla, Ege (524,580 t/yıl), İç Anadolu (481,820 ton/yıl), Karadeniz (277,850 ton/yıl), Akdeniz (211,580 ton/yıl), Güneydoğu Anadolu (58,290 ton/yıl) ve Doğu Anadolu (36,520 ton/yıl) bölgeleri izlemektedir. Tehlikeli atık üretimi ve üretim sanayinden kaynaklanan GSYİH eğilimleri uyumludur. Bölgelerin atık üretimi ve üretim sanayinden kaynaklanan GSYİH' ya katkıların aynı sıradadır.